Boros program

2021.12.23. 19:00

Hegyalja aranya az aszú

Tokaj a karácsonyi készülődés lázában ég, de nem maradhatott a december sem boros program nélkül.

BI

Fotó: Olvasónk küldte

Hagyományteremtő céllal rendezték meg a Tokaji Aszú Napját a borvidék névadó településén, hogy a világhírű édes bornak, a „királyok borának, borok királyának”, amelynek a 450 évvel ezelőtti első írásos említését is idén ünnepelték, minél szélesebb körű hírverést csináljanak. 

 

Posta György polgármester és dr. Koncz Zsófia, a térség országgyűlési képviselőjének köszöntője után előadók és hozzászólók tekintették át az aszú múltját, jelenét és a jövő lehetséges útjait, felvázolva sikereket és nehézségeket egyaránt.
 

Sokkal előrébb tarthatnának 
 

Demeter Zoltán borász, a Demeter Zoltán Pincészet tulajdonosa az aszú speciális helyzetéről tartott előadást, kiemelve, hogy az adottságaikhoz képest sokkal előrébb tarthatnának a borkészítést és értékesítést tekintve, mint most. 

 

„Nincs szándékom az ünneplést elrontani, de ki kell jelenteni, hogy nehéz az ünnepet megélni egy olyan jelenben, ahol a magunk mögött hagyott 30 év közösségi teljesítménye semmi okot nem ad erre. De közel félezer év időtávot és onnan küldött üzenetet értelmezünk és ünneplünk, melyet a Garai család küldött nekünk megértésre és használatra” – mondta bevezetőjében Demeter Zoltán, majd kérdéseket fogalmazott meg önmaguk, a termelők és a helyi vezetők számára továbbgondolásra.

 

 „Sok forrás szól a múltról, de már vannak könyvek, amelyek napjaink életszerű kérdéseit feszegetik, és olyan dolgokra irányítják a figyelmet, amelyek a jelenkor vagy későbbi korok embereinek támpontot adnak a helyes ítéletalkotásra. A borász is a teljesség igénye nélkül olyan kérdésekre keresi a válaszokat, mint hogy vajon miért nem lett az elmúlt harminc évben sikertörténet az, amit Tokajnak nevezünk. Vagy, hogy miként lehetséges az, hogy egy világszínvonalú produkció – mert a tokaji aszúbor az! – nem világsiker? Mitől nem kézzelfogható az általános jólét azon a vidéken, ahol ilyen színvonalú produkció születik? 

 

Sok nehéz kérdésre kell megkeresni közösen a válaszokat úgy is, hogy mindenki előbb magában keresi azokat, átérezve a saját felelősségét a haladásért vagy a lemaradásért. De fontos kijelenteni néhány axiómát: „Tokaj a világ borkultúrájának egyik alappillére. Tokaj a világ legfontosabb természetes édes boros borvidéke. Tokaj Magyarország legfontosabb borvidéke. Tokajban bizonyítottan világszínvonalú borok készíthetők. Tokaj Magyarország számára az egyetlen identifikáló lehetőség ma a világban. Tokaj a magyar öntudat része. Tokaj magyar.” 

 

A közel hét hektáron termelő borász szerint mindenképp meg kell találni annak a módját, miként lehet működtetni hitelesen és magas színvonalon a borvidéket gazdaságilag és erkölcsileg. „A világszínvonalú tokaji aszúbor újra a környezetünkben van, és várja, hogy jelentőségét megértse, a benne rejlő lehetőségeket használja a kor embere a boldogulásának, boldogságának megtalálására és a generációk folytonosságának fenntartására.”
 

(A borítóképen: Demeter Zoltán borász szerint sok nehéz kérdésre kell megtalálnia a válaszokat annak, aki helyén szeretné tudni a világban a tokaji aszúbort)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában