Covid

2021.12.20. 11:30

Egyre több gyerek kerül a kórházba

Ma már nem igaz, hogy a gyermekek könnyen megússzák a Covid-fertőzést, figyelmeztetnek a szakemberek.

Hegyi Erika

Ötven-hatvan gyerek van kórházban koronavírus miatt, tudatta a napokban Müller Cecília országos tiszti főorvos. A kormányzat hivatalos Facebook-oldalára feltöltött videóban arról beszélt, hogy az oltással a gyermekek nemcsak a saját egészségüket védhetik meg, hanem a közösségek, elsősorban a családtagok egészségét is. Emlékeztetett, hogy miután az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) jóváhagyta az 5 és 11 év közötti gyermekek védőoltását a koronavírus ellen, Magyarországon is megkezdődött a vakcinák beadása.

 

Tíz százalék

 

– Az, hogy a gyermekeket kevésbé érinti a koronavírus-megbetegedés, főképp a járvány elején volt igaz az eredeti vuhani törzs esetében, azonban most azt tapasztaljuk, hogy a mutálódásnak köszönhetően ma már egyre több gyermeknek okoz problémát a fertőzés – mutatott rá Müller Cecília.

 

Hangsúlyozta: a gyermekek oltása is hozzájárul ahhoz, hogy az egész család védetté váljon.

 

December 15-én kezdődött el az 5–11 éves gyermekek oltása az ország 77 kórházában és a házi gyermekorvosoknál. A szülők számára folyamatosan nyitva van a regisztrációs és az időpontfoglaló honlap.

 

– Amerikában a Covid-fertőzött gyerekek aránya az előző hullám idején 2-3 százalék között mozgott, most pedig ez az arány 24 százalék fölé emelkedett – hívta fel a figyelmet dr. Nagy Anikó, a Heim Pál Gyermekkórház főigazgató főorvosa. – Magyarországon is ez figyelhető meg, hiszen nálunk is jelentősen emelkedik a fertőzött gyerekek száma. A naponta elvégzett tesztek nagyjából 10 százaléka pozitívnak minősül ebben a korosztályban. Megszaporodott azoknak az eseteknek a száma is, amikor a gyerekeket közepes vagy súlyos tünetekkel kell kórházba vinni, tüdőgyulladás, légzési elégtelenség, valamilyen toxikussokk-szindróma vagy citokinvihar miatt. Ezek a gyermekek keringéstámogatást igényelnek. Azonban a Covid-fertőzésnek hoszszú távú hatásai is vannak. Ilyenek lehetnek a fejfájás, a fáradtság, gyengeségérzés, szaglási zavarok, fennmaradó légzési zavarok vagy elhúzódó köhögés. Emellett nagyon jelentős, hosszú távú tünetek a mentális zavarok, a memóriazavarok vagy például a depresszió. Ezért fontos, hogy a gyermekek is kapjanak oltást, hiszen így megvédhetjük őket a súlyos tünetektől – jelezte a főigazgató. Ezt hangsúlyozta az Észak-Magyarországnak dr. Onozó Beáta Borsod-Abaúj-Zemplén megyei kollegiális szakmai vezető, házi gyermekorvos is. Mint fogalmazott, a gyerekek oltására több szempontból is szükség van. Az első az ő védelmük.

 

Sokszervi gyulladás

 

– Bár azt látjuk, hogy a koronavírus-fertőzés a gyermekek esetében viszonylag enyhe formában zajlik, de ennek ellenére száz gyermek közül tíznél jelentkezik valamilyen probléma. Gondoljunk csak a súlyos, sokszervi gyulladásra, ami miatt akár intenzív osztályra is kerülhet a gyermek. Ugyanilyen veszélyes a kiszáradás vagy a légzőszervi rendellenesség, ami akár lélegeztetést is igényelhet. A gyermekek oltása azért is kiemelten fontos, mert ők az úgynevezett „láthatatlan fertőzők”. Ha nem is okoz nekik súlyos tüneteket a koronavírus, de megfertőzhetik a nagyszülőket és a környezetükben azokat, akik nem megfelelően reagálnak a védőoltásra. Az USA-ban már több mint egy hónapja oltják a gyerekeket, és a tapasztalatok szerint a vakcina biztonságos az 5–11 éves korosztályban is – mutatott rá a házi gyermekorvos.

 

Dr. Póta György, a Házi Gyermekorvosok Országos Egyesületének korábbi elnöke lapunknak megerősítette, jelenleg valóban nagyságrendekkel több a fertőzött gyermek, mint az előző hullámokban volt. Ezért ma már az az álláspont, hogy a gyermekeket is meg kell védenünk a védőoltással. A kórházba került gyermekek számának növekedése abból adódik, hogy sokkal több óvodás és kisiskolás kapja el a fertőzést most, mint például év elején vagy az előző évben.

 

Ha elhúzódik

 

Megkérdeztük: hogyan ismerheti fel a szülő, ha covidos a gyermeke? Mint mondta, nem egyszerű a helyzet, mert a Covid tünetei nagyon hasonlítanak legalább hat másfajta vírusfertőzésre. Azonban ha a tünetek 2-3 nap múlva sem enyhülnek, elhúzódnak, akkor gondolnunk kell a koronavírus-fertőzésre. Természetesen akkor is erre kell gyanakodnunk, ha a gyermek családjában vagy osztályában igazolt covidos személy van – magyarázta a szakember.

 

(A borítóképen: A miskolci oltópont mellett a háziorvosoknál is kérhető az 5–11 évesek oltása)

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában