2021.12.23. 14:00
A zselés szaloncukornál semmi sem fogy jobban
Tavaly a kínálat nem volt felkészülve a keresletre, az idén nagyobb szaloncukorkészlettel készültek.
Fotó: Móricz István
A szaloncukor a karácsonyfa elmaradhatatlan dísze, az adventi időszak hagyományos terméke. A színes csomagolásba bújtatott édesség már az ünnepek előtt megjelenik a boltok polcain, sőt mi több karácsony után még néhány hétig akciósan megvásárolható a megmaradt készlet. A szezon leforgása után azonban majdnem egy évet kell várnunk arra, hogy újra kapható legyen.
A hazai fogyasztók évente körülbelül hétmilliárd forintot költenek az édességre, amelyből 3500 tonnát vásárolnak, háztartásonként körülbelül egy kilót – derült ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) közleményéből.
A szaloncukor értékesítése növekvő tendenciát mutat, ami a nagy édesipari vállalkozások számára is vonzó. A vállalkozások a gyártáshoz szükséges alapanyagokat általában a világpiacról szerzik be, hiszen a hazai alapanyaggyártók nem tudják kielégíteni a multinacionális gyártók igényeit mennyiség és ár tekintetében. Részükről a beszállítás a gyümölcsökre és a feldolgozott termékekre korlátozódik. A tavalyi évhez képest a kereskedelem igényt tart a nagyobb készletre, azonban mivel az alapanyagok drágultak, így a szaloncukor ára is megemelkedett.
Ami az ízeket illeti, a korábbi évekhez hasonlóan továbbra is a zselés szaloncukor a legkedveltebb, de szeretik a fogyasztók a marcipános, kókuszos, karamellás és csokoládékrémes változatot is. Egyre nagyobb az igény a diétás, organikus, vegán (kizárólag növényi eredetű alapanyagokból készült) termékek iránt. A vásárlók az ízek mellett előnyben részesítik a minőséget is.
Ünnepek után is
Az egyik diósgyőri kisboltba betérve az eladó megerősítette a fenti állításokat.
Elmondása szerint a zselés szaloncukor minden évben verhetetlen, a leggyorsabban az fogy el az ünnepek előtt. Ha marad, van, aki még az ünnepek után is bedob egykét zacskónyit a kosarába. Az akciós árnak köszönhetően el szokták adni a berendelt készletet. Hozzátette: jól megfigyelhető, hogy a vásárlók, ha tehetik, a jobb minőségű édességet választják, de közkedvelt a lédig is, ami nincs kiporciózva, mindenki maga döntheti el, hány dekát kíván vásárolni belőle.
– Nagy szaloncukor-fogyasztó hírében állok, sokfélét, több fajtát próbáltam már. Ennek ellenére a karácsonyfára általában mindig ugyanazok a márkák, ízek kerülnek fel. Feleségemnek köszönhetően a választásnál csak arra kell figyelnem, hogy a csomagolások harmonizáljanak a fenyőfa ágain lógó gömbök, egyéb díszek színeivel – mesélte Péter.
(A borítóképen: Aki teheti, megfizeti a minőséget)