Karácsony

2021.12.28. 11:30

A segélyvonalak is égtek

Többen hívták a lelkisegély-szolgálat miskolci számát, mint tavaly karácsonykor. A tűzoltóknak is akadt dolguk bőven.

Balogh Csilla

Fotó: Shutterstock

Csaknem 150-en hívták a karácsonyi napokban a Miskolci Lelkisegély Telefonszolgálatért Alapítványt, melynek vezetője elmondta, hogy a hívások 60 százaléka komoly érdemi beszélgetés volt, vagyis kevesebb üres hívás érkezett, mint máskor, sőt idén megnövekedett a köszönetnyilvánító telefonálások száma is. Molnár Erzsébet tájékoztatása szerint már az ünnepek előtt is több volt a hívások száma, hiszen a készülődés stressze, a feszültség, a szorongás, a kapkodás mentálisan jelentősen megviselte azokat, akik az elvárásoknak megfelelően szerették volna teljesíteni az előre eltervezett feladatokat
 

A magány súlya 
 

Legtöbben a magány, a párkapcsolati problémák és a járvány okozta nehézségek miatt kértek segítséget, és legtöbbször a szentestét követő napon kerestek támaszt a Miskolci Lelkisegély Telefonszolgálatért Alapítvány önkénteseinél, derült ki Molnár Erzsébet beszámolójából. – Sokan ekkor szembesültek azzal, hogy nem tölthetik hozzátartozóikkal együtt a szeretet ünnepét, vagy csak rövid időre találkozhatnak, illetve a járványhelyzet miatt személyesen egyáltalán nem, hanem csak telefonon léphetnek kapcsolatba egymással. Mindezek mellett megnövekedett az egyedül élőktől érkező hívások száma is, akik szorongásos vagy depressziós tünetek miatt fordultak az önkéntesekhez. Sok hívás érkezett a nem megfelelő családi légkörben vagy rossz párkapcsolatban élő személyektől is. A teljes hívások számához képest az öngyilkosságot fontolgatók aránya azonban kevés volt idén karácsonykor – sorolta a vezető. 

 

Hozzátette: a hozzájuk fordulóknak abban tudnak segítséget nyújtani, hogy megpróbálják őket kivezetni a szorongásból, a feszültségből, a beszűkült állapotból, mert ilyenkor lehetőség nyílik egy rövid távú cél vagy egy ígéret megfogalmazására, mint például családi vagy baráti kapcsolatok megteremtésére személyesen vagy telefonon keresztül, amely szerencsére a legtöbb esetben idén is sikerült. A telefonálók többnyire 40–60 év közöttiek, az úgynevezett életközépi válságban lévők, ismertette Molnár Erzsébet. 

 

Karácsonykor a katasztrófavédelem munkatársait országosan 358 esetben riasztották, köztük 80 alkalommal kigyulladt épülethez, legtöbb esetben szenteste. A tűzoltói beavatkozások kétharmadára műszaki mentést igénylő balesetek miatt volt szükség, egyharmaduk pedig tűzoltás volt. A vasárnapi ónos eső miatt mindössze 24 alkalommal kellett kivonulniuk és közbenjárniuk a tűzoltóknak. 

 

A katasztrófavédelem munkatársait karácsonykor legtöbbször kisebb tüzekhez riasztották, de naponta három-négy nagyobb tűzeset is történt. Vasárnap három halálos lakástűzhöz hívták ki a lánglovagokat. Köztük, mint arról már korábban beszámoltunk, a miskolci Dankó Pista utcában történt tűzesethez, ahol egy panelház harmadik emeleti lakása füstölt. Az esetnek egy halálos áldozata volt.
 

(A borítóképen: Sokan fordultak a lelkisegély-szolgálathoz)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában