Tűz

2021.12.01. 07:00

A lakástüzek nagy része megelőzhető: íme néhány tipp, mire kell figyelni

Az elmúlt hetekben nagyon elszaporodtak a lakástüzek az országban, így megyénkben is. Alsózsolcán vasárnap reggel követelt ember­életet a tűz.

Horváth Imre

Forrás: ÉM

Fotó: Shutterstock

Az elmúlt héten hat, az azt megelőző héten pedig nyolc halálos áldozatot követeltek lakástüzek. Vasárnap délelőtt egy alsózsolcai ingatlanban talált eszméletlen emberen sem tudtak már segíteni.

Az elmúlt időszakban megyénkben 93 esetben fordult elő olyan tűz, amely kifejezetten a lakásban, házban keletkezett, viszont ezek mellett meg kell említeni a kéménytüzeket is – tudatta megkeresésünkre a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság.

Emberi tényező

A lakóépületekben keletkezett tüzek vizsgálati tapasztalatai azt mutatják, hogy az emberi tényező a tűzesetek túlnyomó részében döntő szerepet játszik. Tipikus keletkezési ok a tűzhelyen felejtett zsiradék túlhevülése és meggyulladása, a felügyelet nélkül hagyott gyertya, mécses – ide értve az adventi, karácsonyi koszorú és fenyőfabaleseteket is –, a dohányzás, valamint a lakásfelújítások során gondatlanságból bekövetkezett események. Ezek a tüzek megelőzhetők néhány alapvető óvintézkedés betartásával.

Mint felhívták a figyelmet, a konyhában a tűzhelyen fövő ételt ne hagyjuk felügyelet nélkül, különösen a bő zsírban, olajban készülő ételeket. A kifutó zsiradék azonnal lángra kap, és a konyhák zsúfolt bútorozottsága a tűz továbbterjedésére jó lehetőséget biztosít.

Óvatosan a felújításnál!

A meggyújtott gyertyát, mécsest ne hagyjuk magára még rövid időre sem. Az adventi koszorúkon és fenyőfákon meggyújtott gyertyák még felügyelet mellett is veszélyt hordoznak magukban. A dohányzás egyre kisebb százalékban, de még mindig dobogós helyezettként szerepel a tűzkárstatisztikákban. Kellő odafigyeléssel ezek az esetek megelőzhetők.

A lakásfelújítások során a hegesztés, a fémek vágása, csiszolása során keletkező megbúvó szikrák még órák múlva is okozhatnak tüzet. Takarással, nedves rongyokkal védekezhetünk.

A panelépületek villamos hálózata a létesítés kori fogyasztói szokások figyelembevételével került tervezésre. Az eltelt időszak alatt a háztartások áramigénye jelentősen megnövekedett, ami a belső hálózat túlterheléséhez, illetve fokozott elöregedéséhez vezet. Fokozott tűzkockázatot jelent.

A villamos berendezéseket használat után lehetőleg válasszuk le a hálózatról. Ha hosszabb időre elutazunk, ne hagyjunk elektromos berendezést bedugva, mivel ezek még kikapcsolt, készenléti állapotban is fogyasztóként üzemelnek. Esetleges meghibásodásuk tüzet okozhat.

Ha felcsapnak a lángok

Ha tüzet, füstöt észlelünk, azonnal értesítsük a tűzoltóságot a 112-es telefonszámon. A lakásunkban keletkező tüzet próbáljuk meg eloltani. A konyhában meggyulladt zsiradékot vízzel ne próbáljuk meg eloltani! Legegyszerűbb megoldás az égő zsiradék fedővel történő letakarása. Elektromos berendezés vízzel történő oltását megkezdeni csak a hálózatról történő leválasztása után szabad.

Amennyiben nem sikerül a tüzet eloltani, azonnal hagyjuk el a lakást. A bejárati ajtót csukjuk be magunk után. Kiabálással riasszuk a többi lakót, és hagyjuk el a házat.

Társasházban gondoskodjunk a lépcsőházi szellőzés indításáról, a többi lakó biztonságos menekülésének érdekében. Várjuk a tűzoltókat, hogy a gyors beavatkozást megfelelő információval segítsük – hívta fel a figyelmet a katasztrófavédelem.

(A borítóképen: A cigarettázás az egyik kockázati tényező)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában