Tréning

2021.11.14. 17:30

Rendőröktől tanultak vezetni a lelkészek

Autós vezetéstechnikai továbbképzésen vettek részt a református egyházban szolgálatot teljesítők, köztük lelkészek is a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság Kiképző Központjának gyakorlópályáján.

Balogh Csilla

Fotó: Kozma István

A téli időszakra készítettek fel

A református egyház kötelékében szolgálatot teljesítők részére első alkalommal megrendezett elméleti és gyakorlati modulból álló tréningen elsősorban a téli időszakra, a téli vezetésre készítették fel a résztvevőket.

A tapasztalatok szerint ugyanis a személyi sérüléssel járó közúti közlekedési balesetek száma jelentősen megemelkedik az őszi és téli időszakban, a csúszós, jeges, latyakos út- és rossz látási viszonyok mellett. A gépjárművezetők nagy része viszont nem rendelkezik megfelelő gyakorlattal és rutinnal a biztonságos manőverezéshez vészhelyzetben.

– Az elméleti oktatáson a téli vezetés veszélyforrásairól, a gumiabroncs technikai jellemzőiről kaptak tájékoztatást a résztvevők, valamint arról, hogy miképpen érhető el a gumiabroncs megfelelő tapadása. A gyakorlati képzésen ügyességi pályán tanulták meg kezelni a gépjárművet, a „Skidcar” (csúszósút-szimulátor) vezetésével pedig felkészülhettek arra, hogy mit tegyenek akkor, ha a gépjármű eleje vagy hátulja megcsúszik – mondta Domokos Tibor rendőr törzsőrmester, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság Baleset-megelőzési Bizottságának titkára. Rácsok András, az arnóti református gyülekezet lelkipásztora szerint a lelkészek jól teljesítettek, ugyanakkor hasznos volt a megkopott tudást átismételni. Mint mondta: a lelkipásztorok sokat vezetnek, fegyelmezettek, hitükből, szolgálatukból adódóan odafigyelnek a másik emberre és a közlekedési szabályokra is.

(A borítóképen: A veszélyes szituációkat gyakorolták)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában