Óriásberuházás

2021.11.20. 10:25

Milliárdos kórházi fejlesztések

Új pszichiátriai épülettel bővül a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei központi kórház, és egy óriásberuházás során fejlesztik a GYEK-et is.

Petri Nóra

Fotó: Vémi Zoltán

A pszichiátriai ellátás fejlesztése 850 millió forintba kerül, míg a gyermek sürgősségi és baleseti ellátás fejlesztésére 2,7 milliárd forintot fordítanak Miskolcon. Ezt Budapesten, az Emberi Erőforrások Minisztériumában jelentették be.

Magyarország egyik legnagyobb kórházáról van szó, amely 65 éves múltra tekint vissza. Erről is beszélt Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának minisztere.

Régiós szerep

– Az intézmény három városban, hat telephelyen, 3400 fekvőbetegágyon, csaknem 300 járóbeteg-rendelésen látja el a térség lakóit. A súlya rendkívül nagy, az észak-magyarországi régió jelentős részét, nemcsak a megyét, hanem a régiót is lefedi a munkája. Az elmúlt években összesen 15 milliárd forinttal fejlesztette az állam a kórházat, amelyből részt vállalt kiegyensúlyozott gazdálkodása révén maga az intézmény is – hangsúlyozta Kásler Miklós miniszter.

A pszichiátriai ellátás fejlesztéséről is beszélt Révész János, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház főigazgatója. – Elsőként a felnőttpszichiátria épületének a rekonstrukciója zajlott le, ennek értéke 400 millió forint volt – emelte ki a főigazgató. – A fejlesztés második lépcsője volt egy úgynevezett zöldmezős beruházás, amelyben egy gyermek- és ifjúságpszichiátriai épületet építettünk meg, több mint 300 millió forintos beruházás keretében.

Ez egy hiánypótló fejlesztés volt, hiszen Északkelet-Magyarországon gyermek- és ifjúságpszichiátriai ellátás – szervezett formában, felnőttellátástól függetlenül – eddig nem valósult meg – hangsúlyozta Révész János. Hozzátette: emellett a járóbeteg-ellátást is 21. századi körülmények közé emelték.

Közvetlenebbül, gyorsabban

A főigazgató szólt a gyermek sürgősségi és baleseti ellátás fejlesztéséről is. A kórház ma Magyarország második legnagyobb gyermekgyógyászati centruma. Ebben az intézményben olyan speciális ellátások is igénybe vehetők, mint az égéssebészet vagy a csontvelő-transzplantáció.

– Ez a beruházás, ami most kezdődik, 2,7 milliárd forint értékű lesz – hangsúlyozta a főigazgató. Szólt arról is, hogy korábban már megközelítőleg 1 milliárd forint fejlesztést is végrehajtottak a központban, részben állami forrásból, részben pedig adományoknak köszönhetően. – Most bővítjük az intenzív osztályt, a műtőket, és megépül az összekötő híd a Csillagpont épülete és a gyermekegészségügyi központ között, így a helikopter-leszállópályát híd köti majd össze a műtőblokkokkal és az intenzív osztállyal. Ez azt jelenti, hogy a sürgős szállítást igénylő gyermekek esetében közvetlenül elérhető lesz az ellátórészleg – húzta alá a főigazgató.

A korábbi fejlesztésekről is beszélt Csöbör Katalin országgyűlési képviselő. – Szülészeti és koraszülészeti ellátást biztosító osztályokat korszerűsítettünk. Kardiológiai osztályokat és műtőket újítottunk fel, és egy teljesen új műtőt is átadtunk. Az onkológiai ellátásban is fejlesztéseket adtunk át, emellett pedig épül a gyermekpszichiátria. Családbarát szülészeteket hoztunk létre, és az ország egyik legkorszerűbb gasztroenterológiai osztályát adhattuk át, az energetikai felújítások mellett – sorolta Csöbör Katalin képviselő.

Összesen 15 milliárd

Ezek összességében 15 milliárd forintos fejlesztések – húzta alá a képviselő. – A nemzeti kormány elkötelezett az ország és a kórház fejlesztése mellett, hogy szolgáljuk az embereket, és segítsünk a betegeken – hangsúlyozta Csöbör Katalin országgyűlési képviselő.

(A borítóképen: Csöbör Katalin, Kásler Miklós és Révész János számolt be a fejlesztésekről)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában