Oktatás

2021.11.10. 07:00

Megyei szinten képezik a falugondnokokat

A szociális törvény a megyei önkormányzatok kezébe adta a falu- és tanyagondnokok oktatását.

Szaniszló Bálint

20211004 VEKERD A legkisebb népességű zsákfalu. fotó: Havran Zoltán (HZ) Magyar Nemzet képen: Hajzer Csaba Péter falugondnok

Forrás: MW

Fotó: Havran Zoltán

Megyénkben 2019-ben 164, tavaly pedig 191 településen alakították ki a falugondnoki szolgálatot. A falugondnokok képzését 2020. december 31- ig a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Tanya- és Falugondnokok Egyesülete végezte.

A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény a szociális alapszolgáltatások között nevesíti a falugondnoki és tanyagondnoki szolgáltatást, amelynek célja a falvak és a külterületi vagy egyéb belterületi, valamint a tanyasi lakott helyek intézményhiányból és a közösségi közlekedés nehézségéből eredő hátrányainak enyhítése, az alapvető szükségletek kielégítését segítő szolgáltatásokhoz való hozzájutás biztosítása, továbbá az egyéni, közösségi szintű szükségletek teljesítésének segítése.

Ezer lakos a felső határ

A falugondnoki szolgáltatás ezer lakosnál kisebb településen működtethető. Amennyiben a falugondnoki szolgáltatás létesítését követően a település lakosságszáma tíz százalékot meg nem haladó mértékben emelkedik ezer lakos fölé, a szolgáltatás tovább működtethető.

A tanyagondnoki szolgáltatás legalább hetven és legfeljebb négyszáz lakosságszámú külterületi vagy egyéb belterületi lakott helyen működtethető. Amennyiben a helyi sajátosságok alapján a tanyagondnoki szolgáltatás több tanyagondnok közreműködésével valósítható meg, a tanyagondnokok által ellátandó körzetek határait a fenntartó települési önkormányzat rendeletében határozza meg azzal, hogy új tanyagondnoki szolgáltatás négyszáz lakos fölött szervezhető meg.

A 2021. január 1-jétől hatályos törvénymódosítás szerint a falugondnoki és a tanyagondnoki képzés szervezését a szolgáltatás helye szerint illetékes megyei önkormányzat látja el.

A falugondnoki és a tanyagondnoki szolgáltatás megszervezése nem kötelező az arra jogosult települési önkormányzatoknak, de ha létrehozásukról önkormányzati rendelet alkotásával döntést hozott a képviselő-testület, akkor a falugondnoki, illetve tanyagondnoki munkakörben csak olyan személy foglalkoztatható, akit bejelentettek a munkakör betöltéséhez szükséges falu- és tanyagondnoki alapképzésre, és azt a munkakör betöltője a foglalkoztatás kezdő időpontjától számított egy éven belül elvégzi. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében idén január 1-jétől augusztus 31-ig 19 fő jelentkezett a falu- és tanyagondnoki képzésre.

A képzést a megyei önkormányzat maga végzi, vagy ezzel – képzési megállapodás keretében – olyan más intézményt is megbízhat, amely megfelel a jogszabályokban előírt követelményeknek. A megyei közgyűlés döntése értelmében a megyei önkormányzat a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Tanya- és Falugondnokok Egyesületével kötött képzési megállapodást, hiszen az egyesület a képzéshez a jogszabályok által előírt követelményeknek megfelel, és kellő tapasztalatokkal is rendelkezik az ügyben.

(A borítóképen: Munkában a falugondnok)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában