Fejlesztés

2021.11.04. 12:00

Megújulva és kibővülve

Újra látogatható a sárospataki református múzeum.

Bódisz Attila

Fotó: Bódisz Attila

A régi, jól ismert kiállítási tárgyakat megtartva, de teljesen megújult formában és kibővülve várja látogatóit a Sárospataki Református Kollégium Tudományos Gyűjteményeinek nemrég felújított múzeuma, amelyet a többéves munkálatok után nyitottak meg újra a nagyközönség előtt. A múzeum az egész kollégiumot érintő felújítási munkálatok részeként újult meg.

Dienes Dénes professzor, a tudományos gyűjtemények igazgatója a rendezvényen felidézte: az úgynevezett Berna-sor épületében kialakított múzeumi egység első tárgyai az 1700-as évek elejéről származnak, ezek pedig Hollandiából hozott fizikai szemléltetőeszközök, amelyeket Simándi István jóvoltából Magyarországon először, de Európában is az elsők között használtak Sárospatakon. Ezek a később kiöregedő kísérleti és szemléltetőeszközök alapozták meg az először még iskolai gyűjteményeket bemutató múzeum alapjait. A későbbiekben a gyűjtemény családi hagyatékokkal bővült, majd a környék gyülekezetei bízták művelődés- és egyháztörténeti értékeiket a pataki múzeumra. Hozzátette: a jelenleg ismert tudományos gyűjteményeket a történelmi helyzet hozta létre. Az 1950-es években ugyanis a kommunista hatalom a teológiai oktatást megszüntette Patakon, a gimnáziumot pedig állami működtetésbe adta, a gyűjteményi anyaghoz azonban nem nyúltak, így jöttek létre Újszászy Kálmán szervezésében a tudományos gyűjtemények. A múzeumi intézményrész Kovács Béla szakmai tevékenységén alapulva indult el, Újszászyné Deák Ilona az úrasztali terítők restaurálásában alkotott maradandót, míg a közelmúltban nyugállományba vonult Pocsainé Eperjesi Eszter az általa írt és szerkesztett kiadványokon keresztül közkinccsé tette a múzeumi gyűjtemény anyagát – közölte Dienes Dénes.

Hozzáfűzte: az elmúlt három évben nemcsak a múzeum újult meg, hanem annak környezete is. Az egykori kollégiumi kórházépület felújításával – amely legutóbb szolgálati lakásként üzemelt – új, modern raktárt kapott a múzeum, és az előtte elterülő bibliai kert is folyamatosan szépül. A múzeum felújítását Sorosi Zsolt és Kalóczki Éva tervezte, és a történelmi épületek rekonstrukciójában jártas sárospataki Épszer Zrt. végezte el a kivitelezési munkálatokat – hangzott el.

Kipróbálható iskolatörténelem

A múzeum igazgatója, Egeresi Gábor az Északnak elmondta: a leginkább érezhető változás az, hogy a felújítással együtt bővültek a kiállításokra alkalmas tereik. Két új, időszaki kiállítások megrendezésére alkalmas termük alakult ki azzal, hogy gyűjteményük nagy része az új raktárba került át, és bővült az állandó kiállítás is. Hozzátette: múzeumuk 30 ezer műtárgyat őriz és mutat be. Az új kiállítások tematikája véleménye szerint letisztultabb és reményeik szerint a közönség számára is befogadhatóbb lett. Kérdésünkre elárulta azt is, hogy például a sokak által ismert korabeli tanterem most is emblematikus része maradt a múzeumnak, de bővítették, amely azok számára is újdonságokat rejteget, akik már egyszer vagy akár többször is megtekintették. A korábbinál nagyobb hangsúlyt kaptak a már emlegetett fizikai eszközök is, mégpedig úgy, hogy ezek modelljeit kipróbálhatják a látogatók, miközben az eredeti is ott van kiállítva mellette – közölte az igazgató.

Az eseményen Barna Sándor, a Tiszáninneni Református Egyházkerület lelkészi főjegyzője tartott igei szolgálatot.

(A borítóképen: Dienes Dénes a felújított múzeumépület előtt)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában