SZJA-mentesség

2021.11.18. 07:00

Kiköltözhetnek a „mamahotelből”

A fiatalokat érintő állami támogatások az önálló életkezdést is segítik, jelezte a szakember.

Hegyi Erika

20210825 Eger fotó: Huszár Márk - HM - Heves Megyei Hírlap Diákmunka a Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtárban.

Forrás: MW

Fotó: Huszár Márk

Nem kell személyi jövedelemadót fizetniük január elsejétől a 25 év alatti fiataloknak. Az érintett korosztály szja-mentessége a gazdaság-újraindítási akcióterv egyik lépése, amelytől a kormány a foglalkoztatás növelésén túl azt várja, hogy a legfiatalabb munkavállalók jobban keressenek. Ezáltal könnyebben, előbb tudnak önálló életet kezdeni, családot alapítani. A kormány a munkaképes korú 25 év alatti fiatalok számát egymillióra teszi.

– Az érintett korosztályra jellemző, hogy egyre többen lépnek be a munkaerőpiacra, főleg gyakornokként – jelezte az Északnak Dabasi Halász Zsuzsanna, a Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Karának docense. – Az elmúlt évtizedekben a „tanulok és dolgozom” tendencia Észak-Magyarországon is jellemzővé vált. Ezt a folyamatot azok az adótörvények is támogatják, melyek csökkentik a fiatalok adóvonzatát, és ennek következtében a 25 év alattiak könnyebben kapnak munkát. Véleményem szerint jobb lenne, ha a fiatalok a tanulás mellett kevesebbet dolgoznának, de a diákmunkára igény van a munkáltatók és a fiatalok részéről egyaránt – tette hozzá a szakember.

Krízisben

A könnyítés pozitív hatásait hangsúlyozta Szabó-Tóth Kinga szociológus, a Miskolci Egyetem Alkalmazott Társadalomtudományok Intézetének igazgatója. Mint fogalmazott, a 25 év alatti korosztály meglehetősen vegyes csoport, élethelyzetét és társadalmi státuszát tekintve is.

– Azonban minden könnyítés jól jöhet számukra, hiszen jól ismerjük a pszichológiából azt a kifejezést, hogy „életkezdési krízis”. Ez a 20 és 30 év közöttiekre jellemző, és a kifejezés azt jelenti, hogy számukra az önálló életkezdés sokkoló lehet. A járvány pedig még inkább felerősíti bennük a bizonytalanság érzését. Épp ezért az enyhítések jókor jönnek, hiszen ezek kapaszkodót jelenthetnek a fiatalok számára – mutatott rá az intézetigazgató.

Hangsúlyozta: a 25 év körüli korosztályra az is jellemző, hogy kifelé kacsingatnak hazánkból. Magas az elvándorlás, és magas azoknak a száma, akik ezen gondolkodnak.

Az önállósodást segíti

Az adókedvezmény ezt is próbálja visszafogni, hiszen ha a fiatalok munkát találnak itthon, és a bérük is kedvező, akkor nem költöznek más országba.

– Azt is fontos látni, hogy a cégeknek szükségük van a szakértő, mobilis és rugalmas munkavállalókra. Az intézkedés az ő dolgukat szintén megkönnyíti. Amit még kiemelnék, hogy hiába gyorsult fel napjainkra a fejlődés, mégis azt tapasztaljuk, hogy a fiatalok pszichésen később érnek, mint évtizedekkel ezelőtt. Sokáig maradnak a „mamahotelben”, élvezve a család támogatását. Az adókedvezmény a fiatalok önállósodását, a szülőkről történő leválást is segítheti – sorolta Szabó-Tóth Kinga.

Albert Dorina 25 év alatti fiatal, már elvégezte az egyetem alapképzését. Miskolcon járt gimnáziumba, majd a fővárosba költözött, ott is dolgozik. Mint fogalmazott, ő szerencsésnek érzi magát, mert a szülei tudtak neki venni egy lakást Budapesten, de a barátai közül ez keveseknek adatott meg.

Sokat jelent

– Vannak olyan egykori osztálytársaim, akik az álmaikat követték, és el is érték a céljukat, de nyilván középiskolásként nem gondoltak arra, hogy mennyit fognak majd keresni. Kiderült, óriási különbségek mutatkoznak a különböző területen elhelyezkedő fiatalok bére között. Nekem valahogy ebben is szerencsém van, mert végül olyan munkát választottam, amit egyéni vállalkozóként is végezhetek, így jól keresek. A fiatalok életkezdése tehát változó, de a szerény fizetéssel rendelkezőknek minden pluszforint sokat jelent – fogalmazott Dorina, hozzátéve: azt tapasztalta, hogy az egyetemisták egyre fiatalabb korban kezdenek el dolgozni a tanulás mellett.

Havi negyvenezer

Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter jelezte, az szja-mentesség azt jelenti, hogy a fiataloknak jövőre nagyjából 22 százalékkal emelkedhet a jövedelmük. Ez átlagosan mintegy 40 ezer forintot is meghaladó havi megtakarítást jelent, éves szinten pedig félmillió forinttal emelheti jövedelmüket, így megtakarításaikat. Nemcsak a normál munkaviszonyra, de diákmunkára és a gyakornoki állásokra is vonatkozik a 25 év alattiak személyijövedelemadó-kedvezménye.

(A borítóképen: Egyre több fiatal vállal munkát már a tanulmányai alatt is)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában