ünnepélyes avató

2021.11.06. 14:15

Felavatták a polgárőrök védőszentjének szobrát Múcsonyban

Különleges szoboravatóra került sor szombaton Múcsonyban, ahol ünnepélyes keretek között leplezték le Szent László király mellszobrát, akit egy 2011-es rendelet a polgárőrség védőszentjeként határozott meg.

Fotó: Ádám János

Ahogy az avatón Viszlai Viktor, a nagyközség polgármestere elmondta, azóta nem csak a rendőröknek van védőszentje Szent György alakjában és a tűzoltóknak Szent Flórián személyében, hanem az idén harminc éves Magyar Polgárőrségnek is. Ma a rend és a biztonság ugyanúgy érték, mint Szent László idejében. A polgárőrség is a rendért, a közbiztonságért, a bűnesetek megelőzéséért végzi önkéntes munkáját. A polgárőrök is László király embereket, közrendet és országot védő hagyományainak folytatói. Ezért határozták el a helyi polgárőr egyesületek és polgármesterek, hogy Múcsonyban egy parkot alakítanak ki és egy szobrot készíttetnek a védőszentjük tiszteletére. Nem csak maguknak, hanem az utókornak is.

A szoboravatáson a polgármestertől megtudtuk, hogy egy ötlettel indult a történet, ahogy egy modern népmesében. A legkisebb fiú megpróbált nagyot álmodni. Ő volt Harangozó Gábor, a helyi polgárőrség vezetője, aki a polgárőrség megalakulásának harmincéves évfordulója alkalmából egy szobrot álmodott meg, amely aztán széles összefogással és együttműködéssel, sokak anyagi hozzájárulásával és munkájával most megvalósult, Szabó Sándor, szobrászművész által. Ezzel tisztelgünk a magyar polgárőrök előtt.

Fotó: Ádám János

Az ünnepségen beszédet mondott a térség országgyűlési képviselője, Demeter Zoltán és Csóra György, az Országos Polgárőrszövetség képviseletében.

Fotó: Ádám János

A mellszobrot Demeter Zoltán, országgyűlési képviselő, dr. Kiss Attila rendőr vezérőrnagy, BAZ megyei rendőrfőkapitány, Csóra György, a BAZ megyei Polgárőrszövetség elnöke, Viszlai Viktor polgármester, Tóth János, a BAZ megyei Polgárőrszövetség alelnöke és az ötletgazda, Harangozó Gábor együtt leplezték le és adták át a közösségnek.

Tekintse meg az eseményről készült képsorozatot:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában