Segítünk! akció

2021.11.30. 07:00

Boldog karácsonyt érdemel minden gyermek

Idei karácsonyi Segítünk! akciónk adományait a Mióvi Zsolcai Kapui Tagóvodájának ajánljuk föl.

Hegyi Erika

Fotó: Bujdos Tibor

Közeledik a karácsony, ilyenkor szinte minden ember gondol arra is, hogy ne csak a családtagjait, barátait ajándékozza meg a szeretet ünnepén, hanem tegyen valamit a közösségért is, cselekedjen valami jót. Az Észak-Magyarország ennek jegyében minden évben elindítja karácsonyi Segítünk! akcióját, melynek keretében egy-egy gyermekintézményt támogat, természetesen az olvasók segítségével.

Messziről

Az idén a Mióvi Zsolcai Kapui Tagóvodájába járó kicsiknek gyűjtünk adományokat. Az intézmény szinte minden növendéke hátrányos helyzetű vagy halmozottan hátrányos helyzetű.

A családok megünneplik a karácsonyt, de drága játékokat nem tudnak venni a szülők – dr. Dobi Istvánné

– A mostani, járványos helyzet még több nehézséget gördít elénk, mint amikor minden a normális kerékvágásban halad – fogalmazott dr. Dobi Istvánné, az óvoda tagintézményvezetője. – Ezekben a hetekben a 34 gyermekünkből alig vannak bent néhányan, mert a szülők féltik a kicsiket a fertőzéstől. A járvány miatt lehetőség van felmentést kérni az óvodai ellátás alól, és ezzel éltek is a szülők. Járnak hozzánk gyermekek a vonzáskörzetünkből, például a Víkend telepről és a József Attila utcáról, de sokkal messzebbről is, például Perecesről vagy Felsőzsolcáról. Amelyik szülőnek idejárt az idősebb gyermeke, ragaszkodik hozzánk. Hálásak a gondoskodásért, és hogy szeretettel foglalkozunk a gyermekeikkel. Ezért vállalják, hogy messziről is elhozzák őket. Nemegyszer hangzik el tőlük, hogy köszönik a munkánkat – mesélte a tagóvoda-vezető.

Nagycsaládok

A családok életkörülményeit úgy jellemezte, hogy az anyák általában otthon vannak gyesen vagy gyeden. Az apák a családfenntartók, de jellemzően nem állandó munkahelyen dolgoznak, hanem alkalmi munkákkal keresik a pénzt. Azonban igyekvőek, megteremtik a mindennapi élethez a legszükségesebbeket, és arra is ügyelnek, hogy gyermekeiket megfelelően tudják óvodába, iskolába járatni. Szinte minden családban több gyermek nevelkedik, egyikben-másikban öt vagy hat.

– Örömteli előrelépés, hogy néhányan már igénybe tudták venni a csokot, és házat vásároltak az állami támogatás segítségével. A családok különben küzdenek a lakhatási körülményekkel. A legnagyobb gond az, hogy több generáció, nagyszülők, szülők és gyerekek együtt élnek egy számukra szűkös lakásban. A gyerekek azonban tisztán, gondozottan jönnek óvodába. Ha esetleg mégis az ellenkezőjét tapasztaljuk, akkor szólunk a szülőknek, akik hallgatnak ránk, együttműködőek – sorolta a tagóvoda-vezető.

Azzal folytatta, hogy az intézmény pedagógusai, dolgozói is igyekeznek megtenni mindent annak érdekében, hogy a gyermekeket fejlesszék, a helyzetükből adódó hátrányokat ellensúlyozzák. Az óvodába külsős szakemberek is járnak, hogy a kicsik minél szakszerűbb fejlesztést kaphassanak.

– A családok megünneplik a karácsonyt, de drága játékokat nem tudnak venni a szülők. A gyerekek egyébként hálásak, mindennek örülnek, amit szeretettel kapnak – tette hozzá végül a tagóvoda-vezető.

Adományok

Kérjük kedves olvasóinkat, hogy segítsenek szebbé tenni a Mióvi Zsolcai Kapui Tagóvodája gyermekeinek karácsonyát. Minden segítség jól jön. Örülnének használt, de még jó állapotban lévő ruháknak, cipőknek, játékoknak. Nagyon szeretik a gyerekek a plüssállatokat, délutáni alváskor magukhoz ölelik a puha figurákat, úgy szenderülnek álomba. Az óvoda örülne minden olyan eszköznek, ami a kézműves-foglalkozásokhoz, rajzoláshoz, festéshez szükséges.

Jól jönnének az oviba még jó állapotú szőnyegek, és egy nagylelkű vállalkozó vagy szakember is segíthetne abban, hogy az intézmény régi, elavult mosdói megújulhassanak.

Az adományokat december 19-éig várjuk szerkesztőségünkbe. Címünk: Miskolc, Zsolcai kapu 3.

(A borítóképen: A Mióvi Zsolcai Kapui Tagóvodájában is készülnek a karácsonyra – a gyerekekkel Béres Lászlóné óvónő foglalkozik)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában