Petíció

2021.11.10. 08:30

A ragasztós csapda ellen harcolnak

Áldozatul esnek madarak, hüllők, denevérek és sünök is a kegyetlen egérragasztónak.

Hegyi Erika

Forrás: Mályi Madármentő Állomás

Hét éve küzdenek a ragasztós egércsapdák ellen a Mályi Madármentő Állomás munkatársai. Úgy tűnik, eddig hiába. Petíciójukhoz minél több aláírást várnak.

Állatkínzás

„Több telefonhívást is kaptunk, hogy madarak estek áldozatul a nem megfelelően használt és kihelyezett ragasztós egérfogó csapdáknak. A szabadba kitett ragacsos felületre csalit szórnak, ami nemcsak a rágcsálókat, hanem az élelmet kereső madarakat, hüllőket, emlősöket is odacsalogatja, így ők is csapdába esnek. Tíz nap alatt 18 ilyen hívást kaptunk, 3 védett madár került hozzánk összeragadt tollakkal. Mindhárom madár életét vesztette. A ragasztó csak tömény benzinnel hígítható, amitől a kis testű madarak elkábulnak, majd a bőrön át felszívódó vegyszer végez velük. Nem csak az énekesmadarainkra lehet veszélyes a ragasztós csapda. A csapdába esett és életéért küzdő rágcsálókat és madarakat a baglyok és a karvalyok is könnyű prédaként akarják lecsapni, így ők is beleragadnak. A ragasztóban vergődő egér a védett hüllőket is odavonzza, amik ugyancsak a ragasztó áldozatává válnak. A terméket gyártó cégek csak a ragasztóanyagot forgalmazzák, és rábízzák a felhasználóra, hogy milyen formátumban használja fel”, fogalmaznak a közösségi oldalon a természetvédők.

Lehoczky Krisztián, a madármentő állomás vezetője az Északnak elmondta, több éve már, hogy javasolták a ragasztó gyártójának, dobozban helyezze el a termékét, a két végén egy-egy lyukkal. Ez esetben csak az egér vagy a patkány tudna belemászni. Most a ragasztót tubusban árulják, amiből a felhasználó annyit és oda nyom ki, amennyit és ahová csak akarja. Igazság szerint csak zárt helyiségben használhatná, de sokan a szabadban teszik ki, ami nagyobb állatokra, akár még macskákra is veszélyes.

– Ha még valaki megfelelően használja, az állatvédelmi törvény szerint akkor is állatkínzást követ el, hiszen az egerek és a patkányok is gerinces állatok, melyek a kínok kínját szenvedik el a csapdába ragadva. Szintén veszélyes a fára akasztott légycsapda. Ez is foglyul ejtheti a kisebb madarakat, sőt a denevéreket is – sorolta Lehoczky Krisztián, hozzátéve, a jövőben több civil szervezettel fognak össze, hogy végre történjen valamilyen változás az egércsapdákkal kapcsolatban.

A petíció megtalálható a Mályi Madármentő Állomás közösségi oldalán.

(A borítóképen: Csapdában ragadt madár)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában