foglalkoztatási program

2021.11.28. 11:30

A megyénkbelieknek segített munkát találni a kezdeményezés

Az elmúlt tíz évben több mint 70 százalékkal nőtt a térség ipari teljesítménye – emelte ki a foglalkoztatási program hatásairól szólva Bánné dr. Gál Boglárka, a megyei közgyűlés elnöke a projektzáró rendezvényen.

Fotó: Ádám János

A foglalkoztatási és gazdaságfejlesztési együttműködés 2016-ban indult Borsod-Abaúj-Zemplénben, ennek eredményeit értékelték a megyeháza dísztermében. Öt évvel ezelőtt a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban a megyei önkormányzat és konzorciumi partnerei összesen 2,316 milliárd forint uniós pályázati forrásból indították el a projektet.

– A kormányzati célkitűzésekkel is összhangban olyan foglalkoztatási és vállalkozásfejlesztési programok valósultak meg a helyi gazdaságfejlesztést támogató önkormányzatok, vállalatok és a civil szervezetek partnerségében, melyek hozzájárulnak a foglalkoztatottság, ezzel együtt a térség népességmegtartó erejének növeléséhez és az életminőség javításához – hangsúlyozta Bánné dr. Gál Boglárka, a megyei közgyűlés elnöke.

A program előzményeiről szólva elmondta, korábban is voltak a megyében kistérségi, foglalkoztatási együttműködések, 2007 és 2010 között például Encs, Edelény, Mezőkövesd, Sátoraljaújhely és Szikszó kistérségekben, amelyeket kiegészített a Szlovák–Magyar Határon Átnyúló Foglalkoztatási Paktum. „Majd 2016 után – a kormány támogatásával – jóval nagyobb lendületet kapott a foglalkoztatási együttműködések szervezése” – hangsúlyozta Bánné dr. Gál Boglárka.

A programok többek között a hátrányos helyzetű álláskeresőknek, a közfoglalkoztatottaknak és a megváltozott munkaképességűeknek nyújtottak segítséget, illetve a munkáltatóknak lehetőségük nyílt arra, hogy támogatott formában alkalmazzák leendő munkavállalóikat.

– A visszajelzések alapján a paktum ismertté vált a megyében: szolgáltatásainkat keresik mind az álláskeresők, mind a foglalkoztatók. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Foglalkoztatási és Gazdaságfejlesztési Paktum az elmúlt öt évben nagyon sokat tett hozzá ahhoz, hogy ez a térség növelje népességmegtartó képességét, és emelkedjen az itt élők életszínvonala – húzta alá.

– Sikerült közös ügyünk mellé állítani a gazdasági-társadalmi élet helyi szereplőinek nagy részét. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy az elmúlt tíz évben több mint 70 százalékkal nőtt a térség ipari teljesítménye, a külföldi beruházók által a hetedik legkeresettebb megyének számítunk az országban, ahol a jelenlegi kormány ideje alatt csaknem 50 kiemelt beruházás valósult meg, amelynek értéke több mint ezermilliárd forint. Mindezek eredményeként a foglalkoztatási ráta 17,8 százalékkal nőtt és a munkanélküliség 12,2 százalékkal csökkent – összegezte a megyei közgyűlés elnöke.

Helyzetbe hozott vállalkozások

„Konzorciumi partnerként a foglalkoztatási paktumban olyan tevékenységeket végeztünk, amelyek elsősorban a vállalkozói és a munkaadói oldalt segítették” – nyilatkozta lapunknak Lenártek András, a BORA 94 Nonprofit Kft. ügyvezetője. – Két témakörben is próbáltuk helyzetbe hozni a vállalkozásokat. Az egyik a helyi termékfejlesztés, amely kapcsán műhelyfoglalkozásokkal segítettük a helyi termelőket tevékenységük sikeresebbé, biztonságosabbá tétele érdekében. Ezenkívül létrehoztunk egy megyei adatbázist, és a termékek népszerűsítése érdekében korszerű megyei honlapot hoztunk létre számukra. Volt befektetésösztönzési programunk is, itt elsősorban szakavatott előadók segítségével a nagyobb önkormányzatok számára biztosítottunk ismereteket, akik a befektetők vonzásának kulisszatitkaiba avatták be az érintetteket.

(A borítóképen: Lenártek András és Bánné dr. Gál Boglárka a szerdai projektzáró rendezvényen)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában