Gábor Dénes Ösztöndíj

2021.10.15. 09:00

Sportolás közben termelt áramot

Gábor Dénes Ösztöndíjas lett Babcsán Gergely, a Herman Ottó Gimnázium 10. osztályos tanulója.

Gergely kihasználta a digitális oktatás ideje alatt az otthon töltött időt, és beadta újítását az ösztöndíjpályázatra. A pályázat egyik témaköre az „Otthoni lehetőségek a kísérletező, alkotó tevékenységre” címet viselte. A tehetséges diáknak az otthoni sportolás közben jutott eszébe, hogy a szobabiciklin leadott energiát hogyan hasznosíthatná. Elővette a jó öreg dinamót, felszerelte a biciklire, és ennek segítségével tudott áramot termelni, amivel feltölthette a rákapcsolt akkumulátort. Hogy a különböző feszültségszinteket is meg tudja figyelni, különböző színű ledeket kapcsolt a rendszerre. A tervével a fenntarthatóságot, a környezetvédelmet és a mozgásigényt szerette volna segíteni azzal, hogy átalakított egy mindenki számára elérhető szobabiciklit. A célja, hogy hazahozza az energiát, és ne elvigye otthonról. Ha az energiatermelést összekötjük a sportolással, nemcsak egészséges, de hasznos is lesz a biciklizés.

Gergőt ezért a munkájáért ösztöndíjjal jutalmazták. A járvány miatt az ünnepélyes díjátadót csak szeptemberben tartották meg a Magyar Tudományos Akadémián. Itt a hermanos diák egy tízperces előadást is tartott munkájáról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában