Halottak napja

2021.10.27. 14:00

Sírcsokrok és koszorúk – A piacon már készülnek

Ahogy közeledik mindenszentek és halottak napja, úgy emelkednek az árak a piacokon is.

Fotó: Kozma István

„Miskolc három temetőjében – köztük a vasgyári sírkertben – nyugszanak a halottaink, ezért is igyekszünk hamarabb felkészülni” – mondja Földessi Andor, miközben a Búza téri virágpiacon hétfőn délelőtt koszorút vásárol. – A héten már feleségemmel együtt rendbe tesszük a sírokat, vasárnap pedig az egész családdal együtt végigjárjuk a sírhelyeket, mécsest gyújtunk és emlékezünk rájuk. Fontosnak tartom, hogy a gyerekeim is tudják, hogy kik voltak az őseik – nyilatkozta a háromgyermekes családapa.

A Búza téri piacon már hetek óta halottak napjához igazodik a virágboltok kínálata.

Élő virágot a hét vége felé

– Most leginkább az 1500- 2000 forint közötti koszorúkat és sírvirágokat keresik – összegzi Tarnóczi Zsoltné, az egyik virágbolt tulajdonosa, majd hozzáteszi, tobozkoszorútól kezdve a szalmakoszorún át sokféle a kínálatuk. – Ilyenkor, a hét elején még nem az élő virágot, hanem a művirágot keresik jobban. Ezek már egyre jobban hasonlítanak az igazira, ráadásul sokan úgy vannak vele, hogy eshet rá a hó is, nem fog megfagyni, ezért keresik. Élő virágot – érthető módon – főként október utolsó napjaiban vásárolnak többet. Vannak, akik a nagyobb sírcsokrokat keresik, ezeknek általában fenyő az alapjuk, és selyemvirágok díszítik. Többségük 7 és 15 ezer forint közötti áron kapható ezekben a napokban a virágpiacon.

Csokrokkal, virágokkal, mécsesekkel készül Hernádnémetibe és Kállósemjénbe, a helyi temetőbe Csabai Mihályné. – Nagyon drága minden, és nekem kilenc sírt kell feldíszítenem! Egyelőre csak nézelődök – teszi hozzá.

A Búza téri virágárusok, köztük Kocsi-Krajicz Enikő szerint is érdemes minél hamarabb beszerezni a halottak napi virágokat és koszorúkat, ugyanis ahogy közeledik az ünnep, annál inkább feljebb megy majd az áruk. – A krizantémnak most 600-800 forint között van szálja, a rózsa 500 és 800 forint. Természetesen várható, hogy még drágábbak lesznek. Már most van olyan, amit másfélszeres áron kapunk, még nagykeráron is, vagyis biztos, hogy felmegy majd az áruk.

– Megvesszük a koszorút, a virágokat és a mécseseket – sorolja Ónodiné Anna, aki épp mécsest vásárol a piacon. – Már a héten rendbe rakjuk a sírokat. Szeretettel és fájó szívvel emlékezünk rájuk. Szombaton és vasárnap megyünk a temetőkbe, ahogy megjönnek a gyerekek. Bükkszentkereszten is vannak sírhelyeink, halottaink, dédszülők, nagyszülők, szüleim. Én úgy gondolom, hogy ők mindig velünk vannak.

(A borítóképen: Most a koszorúkat, sírvirágokat keresik a piacon a halottak napjára készülődők)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában