Programsorozat

2021.10.16. 07:00

Sikeresen zárult az Önkéntesek Hete

Az emberi, társadalmi, gazdasági szempontból is jelentős önkéntes tevékenységre hívták fel a figyelmet.

Apagyi Beáta

Forrás: Olvasónktól

Nemrégiben fejeződött be a Kazincbarcikai Egyesületek Fóruma által szervezett XX. Önkéntesek Hete a Önkéntesség Magyarországi Éve programsorozat keretében. Az eseményt Dienes Mária, a fórum elnöke értékelte az Északnak.

– 20 év a mindenséghez viszonyítva alig mérhető, de egy emberi lét vagy közösség életében bizony nagy idő – kezdte gondolatait Dienes Mária. – Az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) a 2001. évet az önkéntesek évének nyilvánította, így próbálván meg felhívni a figyelmet arra az emberi-társadalmi és nem utolsósorban gazdasági szempontból fontos tevékenységre, melyet az önkéntesek végeznek szerte a világon. Ehhez a kezdeményezéshez 2001-ben 123 ország mellett hazánk is, illetve a Kazincbarcikai Egyesületek Fóruma is csatlakozott, és elindította az Önkéntesek Hete programsorozatot, mely azóta évről évre megvalósul, immáron 20. éve. Legfontosabb célja, hogy felhívja a figyelmet az önkéntesek által végzett tevékenységek társadalmi jelentőségére, népszerűsítse az önkéntességet, és növelje annak elismertségét. 2021-ben programsorozatunkba 20 civil szervezet kapcsolódott be, 14-en szervezőként, a többiek aktív résztvevőként. Az októberi program az időseket helyezte a középpontba, ennek megfelelően így tettünk mi is – folytatta.

Öt nap, rengeteg program

– A hetet szenior alkotók kiállításával nyitottuk meg, ahol részt vettek a Felföldi Fotográfusok Szövetsége, az Izsó Miklós Képzőművészeti Kör és a Sajómenti Népművészeti Egyesület alkotói is. A második napon a kazincbarcikai kórházba mentünk, a helyi karitász és a Kazincbarcikai Egyesületek Fóruma szervezésében. Ajándékot és néhány jó szót vittünk a krónikus belgyógyászati osztályon lévő betegeknek. A harmadik napi konferencián az önkéntességet állítottuk fókuszba témaként, ezt a programot elsősorban a civil szervezeti vezetők és diákok figyelmébe ajánlottuk. Nagyon érdekes előadásokat hallhattunk. Bálega János, az ÖMÉ stratégiai vezetője az Önkéntesség Magyarországi Évéről beszélt, Papp Mónika, a Szikra Alapítvány ügyvezetője a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei önkéntesség helyzetéről és jómagam a Kazincbarcikai Egyesületek Fóruma elnökeként az Önkéntesek Hete 20. évéről tartottam előadást. A negyedik napon a Magyar Máltai Szeretetszolgálat kazincbarcikai csoportja élelmiszert, ruhaneműt és tisztítószereket adományozott a rászorulóknak. Az eseményre 90 darab csomagot állítottak össze, mind gazdára talált. Az Idővár Nyugdíjas Kulturális Klub tagjai a gondozóházban kézműves-foglalkozásokat tartottak. Majd az ötödik napon két program is megvalósult. A Postás Nyugdíjas Klub idősek világnapja rendezvényt tartott, ahol egy kis műsorral és vendéglátással kedveskedtek a szépkorúaknak. A másik a Kazinci Klub, a kazincbarcikai és környékbeli alkotók klubjának zenés bemutatkozása volt. Nagyon szépen sikerült, lélekemelően hatott. A XX. Önkéntesek Hete az önkéntes városszépítők Tiszta Virágos mozgalom ünnepségével és díjátadásával zárult. Ennek keretében több mint ötven díjat adományoztak – avatta be az Észak-Magyarországot a részletekbe Dienes Mária.

„A 20 év alatt közel 12 ezer ember vett részt a rendezvényeken” – Dienes Mária

– Összegezve, az aktív, lelkes csapatunknak köszönhetően jól tudunk együtt, egymásért és másokért dolgozni. Ennek jele, hogy ez alatt a 20 év alatt közel 12 ezer ember vett részt a rendezvényeken és kapott segítséget, amiért a támogatóinknak is mérhetetlenül hálásak vagyunk – emelte ki végül.

(A borítóképen: Ajándékot vittek az önkéntesek a kazincbarcikai kórházba)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában