Lerótták kegyeletüket

2021.10.30. 19:30

„Példát mutattak számunkra kitartásból, hazaszeretetből”

Megemlékeztek az I. világháború idején pusztító kolerajárványban elhunyt katonákról, halottak napja alkalmából a miskolci koleratemetőben pénteken.

Balogh Csilla

Fotó: Ádám János

Kegyeletüket leróni érkeztek Miskolc, valamint a pártok, intézmények vezetői, képviselői a Csorba-tó felé vezető út melletti koleratemetőbe halottak napja alkalmából pénteken.

Beszédet Badány Lajos, Miskolc megyei jogú város alpolgármestere és Pfliegler Péter volt alpolgármester mondott, akinek nagyapja, dr. Pfliegler Imre kiemelkedő szerepet vállalt az 1914 és 1918 között működött barakk-kórház kialakításában és az ideérkező betegek gyógyításában. A 2018-ban felújított koleratemetőben 962 magyar, osztrák, német, orosz, román, cseh, ruszin katona nyugszik.

Életüket áldozták

„A nagy háború idején ide eltemetettek, az őseinkre való méltó emlékezés ebben az évben is ide, a miskolci koleratemetőbe szólított minket. Közösen emlékezünk, emléküket idézzük az I. világháborúban a kolerakórházban – legtöbbjük által önként vállalt – szolgálatot teljesítőknek és az ott, a leggondosabb ellátás ellenére is elhunytaknak halottak napja alkalmából, akik életüket áldozták hazájukért, népük szabadságáért, céljaikért” – emlékeztetett beszédében Pfliegler Péter.

Hozzátette: nemzetiségre, vallásra való tekintet nélkül igyekeztek a kórházban áldozatos tevékenységet végzők gyógyítani, de legalább enyhíteni a frontról vagy máshonnan ideérkezők fájdalmát és betegségeit. Különösen a gyilkos kórtól, a kolerától fertőződöttek nyomorúságos helyzetének kezelésében hárult hatalmas és nem veszélytelen feladat az itt szolgálatot tévőkre.

Pfliegler Péter visszaemlékezésében elmondta: „Nagyapám s az őt követő főorvosok következetes, fegyelmet, biztonságot megkövetelő vezetése következtében Miskolcot elkerülte a kolera. Néhány megbetegedésről tudunk csak. S bár sok beteg távozhatott gyógyultan, a források szerint több mint 950 kezelten már nem tudtak segíteni.” Az ő neveiket olvashatjuk a temetőkert megújult sírkövein.

„Számuk jóval több az itt feltárt síroknál, talán eléri a háromezret is. A Monarchia különféle nemzetiségű katonái, akik között a halál nem tett különbséget. Példát mutattak számunkra kitartásból, bajtársiasságból, hazaszeretetből egyaránt, éppen ezért emléküknek tisztelettel adózni kötelességünk. Egyben figyelmeztet arra is, hogy ilyen borzalom többé ne fordulhasson elő” – mondta Badány Lajos. Az alpolgármester megjegyezte: ők hittek abban, hogy áldozatvállalásuk nem lesz hiábavaló, harcoltak családjukért, bajtársaikért s mindazon eszményekért, amelyekért érdemes élni és meghalni. S önzetlen áldozatvállalásuk által hősökké lettek Isten és az utókor színe előtt.

A beszédek után a történelmi egyházak képviselői – Hangó István református lelkész, Szemerszki Mihály parókus, Markovics Zsolt főrabbi, Fuchs Joshua rabbi – imát mondtak az elhunytakért, majd a megemlékezők koszorúkat helyeztek el a romkápolna lábánál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában