mellrák elleni küzdelem világnapja

2021.10.01. 14:00

Október a rózsaszín szalagos hónap

A rózsaszín reményszalag a mellráktudatosság hónapjának hivatalos szimbóluma, október 1. pedig a mellrák elleni küzdelem világnapja.

Apagyi Beáta

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Az agresszív, sokakat érintő betegségre irányuló figyelem célja, hogy rávilágítson arra, hogy a szörnyű kór többek között rendszeres szűrővizsgálatokon való részvétellel megelőzhető. Karsza Péterné Szalánczi Beáta mellráktúlélő, a Mellrákinfó Egyesület borsodi tagja megerősítette, hogy a mellrák hónapjának idején vannak olyan külföldi országok, ahol egész utcák rózsaszínbe öltöznek, rengeteg figyelemfelkeltő programot szerveznek. Meglátása szerint hazánkban ez sajnos jóval visszafogottabb, nem szeretünk a rosszindulatú daganatokról beszélni. A figyelemfelhívást viszont kiemelkedően fontosnak tartja az egyesület, jelmondatuk is így hangzik: Mellrák után is van élet! Együtt könnyebb!

A közösség ereje

– Kevés sokkolóbb pillanat van, mint szembesülni egy rákos diagnózissal. Rengeteg gondolat kavarog az ember fejében, sok forgatókönyv lepereg a szem előtt, a végük valószínűleg ugyanaz. Pedig sokan vagyunk, akik túléltük. A Mellrákinfó Egyesület és az egyesület borsodi csoportjának is kettős a célja: felhívni a figyelmet az önvizsgálat és a szűrővizsgálatok fontosságára, valamint segíteni a mellrákban érintett hölgyeket. Csoportunk tagjai mind átestek ezen a betegségen, így a sorstársi támogatás, a tapasztalatok megosztása és az erő, amit a túlélő társak jelenléte nyújt, hatalmas összetartást kovácsol közöttünk. Semmihez nem hasonlíthat az a védőháló, amit egymásnak tudunk nyújtani. Bár minden megbetegedés, minden beteg és minden betegút más és más, a közösség ereje és az az érzés, hogy senki sincs egyedül az úton, sok társunkat meggyőzi arról, hogy évek múltán is a csoport tagja maradjon, már nem feltétlenül betegként, hanem segítséget nyújtó önkéntesként.

Az országos csoportunk több mint 2000 tagot számlál, a borsodiban is vagyunk majdnem kétszázan. A működésünk egyik felülete a Face­book, van nyílt és zárt, titkos csoportunk is. A csoport sajnos mindig bővül, egyre több a fiatal érintett közöttünk. A legfiatalabb tagunk 22 éves, de vannak kismamák, kisgyermekes anyukák is. Az országos statisztikák azt mutatják, hogy élete során minden tizedik nőt érint emlődaganatos megbetegedés. Mégis a nőknek csak körülbelül 40 százaléka vesz részt az ingyenes szűrővizsgálatokon, megdöbbentően alacsony ez a szám. Jelenleg hazánkban a 45–65 év közöttiek kétévente kapnak behívót mammográfiai vizsgálatra. Erre azonban nem érdemes várni: a mellvizsgálatot az első menstruációs ciklus követően havonta érdemes elvégezni – hangsúlyozta Beáta.

Több szó, jobb eredmények

– Kiemelkedően fontos lenne, hogy minden lány, anya, nagymama megtanulja ezt, hiszen egy időben felfedezett daganat jó eséllyel gyógyítható. A mai napig találkozok olyan családokkal, ahol tabu a „női téma”. Ez nagyon elszomorító, hiszen ahol tabu a női ciklus, ott legtöbbször nem beszélnek az önvizsgálatról sem. A gyermekeinknek, beleértve a fiúkat is, úgy lenne érdemes felnőni, hogy tisztában vannak a testük működésével, hiszen ez az egészségmegőrzés egyik alapja. Sok mindent nem elég egyszer elmondani, jobb eredményeink lennének, ha az önvizsgálatról is évente többször esne szó, akár az iskolákban is – emelte ki az edukáció fontosságát.

Az egyesület minden meghívásnak eleget tesz, elmennek rendezvényekre, munkahelyekre, iskolákba, ahol tanítják az önvizsgálatot. – Minden évben szervezünk programokat a mellrák hónapja alkalmából. Az idei évben sétával és egy hangulatos rendezvénnyel készülünk. A séta egy nemzetközi kezdeményezés, a Race for the Cure része, ami Európa legnagyobb sporteseménye a nők egészségének támogatása szempontjából. Segít az emlőrákos szervezeteknek és a kórházaknak támogatások gyűjtésében és a figyelemfelkeltésben – mondta Beáta.

Regisztrálni lehet

– Az esemény egy időben kerül megrendezésre Európa több mint 22 országában. A részvételhez nem kell mást tenni, csak regisztrálni a race­forthecure.eu oldalon, akár már 2 fős csapattal, és sétálni 3 kilométert vagy futni 5 kilométert. A Covid-vírus miatt ez bárhol teljesíthető, ahol biztonságos. A séta, futás során készíthetünk fotót, videót, és posztolhatjuk az eseményhez. A kezdeményezésre mi is folyamatosan várjuk a csapatokat, támogatókat. A borsodi csoport október 9-én 11 órától fog sétálni az esemény részeként. Ezen a napon lesz egy kis bemutatkozó rendezvényünk, ennek részletei megtalálhatóak a nyilvános oldalunkon, amit ezért is mindenképp érdemes nyomon követni – ajánlotta az olvasók figyelmébe a programot.

(A borítóképen: A szalag viselésével hívják fel a figyelmet a mellrák elleni küzdelemre)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában