Magyar Falu Program

2021.10.29. 17:30

Nyithatnak a kisboltok a falvakban

Döntöttek a támogatásról. Csaknem 1500 kisbolt újul meg az országban. Közzétették a nyertesek listáját.

Balogh Csilla

Fotó: Kozma István

Az ország 121 kistelepülésén új kisbolt nyílik, és összesen 1415 meglévő üzlet fejlesztése valósul meg a Magyar Falu Program támogatásának köszönhetően. Erről Gyopáros Alpár, a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos számolt be csütörtökön Putnokon, a térség polgármestereinek találkozója előtti sajtótájékoztatón.

Négy tevékenységre fordítható

A falusi kisboltokat érintő támogatás eredményeit ismertetve Gyopáros Alpár elmondta, a kistelepülések megmentésének érdekében erre a célra a magyar állam több mint 40 milliárd forint központi forrást biztosított, így egy üzlet átlagosan 22,5 millió forint támogatásban részesül. A pályázók 20-25 százalék önrészt vállaltak, amelynek a mértéke meghaladja a 13 milliárd forintot. A meglévő üzletek fejlesztésére kiírt pályázatok nyerteseinek listáját október 28-án tették közzé a kormany.hu oldalon.

A program révén 121 olyan településen nyílik új bolt, ahol az elmúlt években, évtizedekben nem működött üzlet – Gyopáros Alpár

Egy pályázó négy tevékenységre pályázhatott, így a támogatást ingatlanvásárlásra, -fejlesztésre, eszközbeszerzésre, illetve működési költségek finanszírozására fordíthatják a nyertesek.

– A nyertes pályázók öt évig jogosultak munkabér-támogatás igénylésére – jegyezte meg Gyopáros Alpár. A támogatás rendkívüli meghirdetésére azért volt szükség, mert a kistelepüléseken a kisebb üzletek tulajdonosai versenyhátrányban vannak a nagyobbakkal szemben, amelynek következtében ezeken a helyeken lényegesen több kisbolt zár be, mint a városokban.

Komplex fejlesztések

Gyopáros Alpár elmondta: a kérelmek komplex fejlesztést jelentenek, hiszen a támogatott pályázatoknál több mint 90 százalékban közösségitér-fejlesztés is megvalósul, ahol a helyiek összejöhetnek, egy kávé vagy újság mellett beszélgethetnek, találkozhatnak. Csaknem 90 településen pedig gyógyszerforgalmazás is lesz.

– A kormány célja ezzel a támogatással az, hogy helyben tartsa az embereket, hiszen ha a kistelepülésen bezár az egyetlen bolt, akkor azzal együtt megszűnik a szolgáltatás is, és az ott élőknek máshová kell menniük ezért a szolgáltatásért. A program révén 121 olyan településen nyílik új bolt, ahol az elmúlt években, évtizedekben nem működött üzlet – hangsúlyozta a kormánybiztos.

A kormánybiztos arról is beszámolt, hogy a Magyar Falu Program évről évre egyre eredményesebb, s már a kétéves működése után is jól látható, hogy teljesülnek azok a demográfiai célok, amikért életre hívta a kormány ezen programot, hiszen azon települések felében, ahol korábban súlyosan csökkent a népességszám, mostanra megfordult ez a tendencia, és emelkedni kezdett.

Kötelezettségek

Az állam a támogatásért cserébe öt évig tartó üzemeltetési kötelezettséget ír elő az igénylő számára, valamint meghatározza a kötelezően forgalmazandó alapvető fogyasztási cikkek körét, egyéb szolgáltatások nyújtása esetén pedig szerződésben meghatározott ideig szükséges azok működtetéséről is gondoskodni.

– Míg az első évben, 2019- ben 150 milliárd forint állt rendelkezésre, 2020-ban ez a keret 220 milliárd forintra emelkedett, 2021-ben pedig már 250 milliárd forintból gazdálkodhatunk. Az elmúlt 3 évben tehát több mint 600 milliárd forintot fordítottunk a Magyar Falu Programra országos szinten, melynek nagy része hazai forrás – emlékeztetett a kormánybiztos.

A falusi boltok támogatásáról az év elején született döntés.

Ez a támogatási forma a Magyar Falu Program új, negyedik pilléreként jelent meg. A központi segítségben a kétezer főnél kevesebb lakosú településeken működő kisboltok részesülhetnek.

(A borítóképen: Gyopáros Alpár Putnokon ismertette a falusi kisboltokat érintő támogatás eredményeit)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában