közgyűlés

2021.10.08. 09:00

Megkapja a pénzjutalmát Veres Pál

A DK-sok igent mondtak, de ha nem törvény által előírt jutalom lenne, nemmel szavaztak volna.

Veres Pál polgármester

Veres Pál polgármester – egyébként törvény szerint járó – mintegy 4 millió forintos jubileumi jutalma volt a leginkább köz­érdeklődésre számot tartó napirendi pont Miskolc Megyei Jogú Város Közgyűlése csütörtöki, szeptemberi rendes ülésén. Azért szeptemberi, mert eredetileg egy héttel korábban kellett volna megrendezni, ám a városvezető Velünk a Város frakció tagjai – a polgármesteri jutalom körüli hercehurca, valamint az előválasztás szavazatszámlálásának elhúzódása miatt – kérték a közgyűlés halasztását.

Ellenérzéseket váltott ki

A polgármesteri pénzjutalom egyébként sokaknál előre kiverte a biztosítékot. A Velünk a Város frakció DK-s csoportja nehezményezte a kifizetését, és a közösségi médiumok világában megfogalmazódott vélemények is értetlenül álltak az előtt, hogy ebben a helyzetben miért is kellene jutalmazni Veres Pált.

A jutalomról tudni kell, hogy jogszabály rendelkezik arról, hogy bizonyos szolgálati idő elérése esetén alanyi jogon jár az anyagi elismerés. A közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény alapján a polgármesterek is jogosultak szolgálati jubileumi jutalomra 20, 30, 35, illetve 40 év közszolgálatot követően. A szolgálati időbe beleszámít – többek között – a közalkalmazotti jogviszony is.

A polgármester, így Veres Pál munkáltatója a közgyűlés, személyi iratanyagát pedig a jegyző, azaz esetünkben dr. Ignácz Dávid kezeli. Ő állapította meg, hogy Veres Pál 33 év 2 hónap közalkalmazotti, továbbá 1 év 10 hónap közszolgálati, azaz 35 év közszolgálatban eltöltött jogviszonnyal rendelkezik, így 2021. augusztus 16-án jogosulttá vált a jubileumi jutalomra. A törvény 4 havi illetménynek megfelelő jutalmat ír elő, amely Miskolc polgármestere esetében bruttó 3 988 800 forint. Mivel a közgyűlés a polgármester munkáltatója, ennek a jutalomnak a kifizetését is jóvá kell hagynia azonnal végrehajtandó határozat formájában. Ilyen módon került a képviselők asztalára a döntés.

Mielőtt a napirendi pont tárgyalása megkezdődött, Veres Pál bejelentette, hogy – személyes érintettsége okán – nem vesz részt sem a vitában, sem a határozathozatalban. Ezt követően elhagyta az üléstermet, és a közgyűlés vezetését Varga Andrea alpolgármester vette át.

Dr. Ignácz Dávid jegyző ismertette az előterjesztést és vázolta a helyzet speciális voltát. Hangsúlyozta, hogy a polgármester – mint minden más ilyen helyzetben lévő munkavállaló – alanyi jogon jogosult a megszolgált jubileumi jutalomra. Közölte azt is, hogy a közel 4 millió forint kifizetésének megvan a pénzügyi forrása, az önkormányzat első félévi rendkívüli állami támogatásának terhére szeretnék kifizetni az összeget.

Mint kiderült, ha nem fogadja el az előterjesztést a közgyűlés, akkor olyan törvénytelenséget követ el, hogy a törvényességet felügyelő Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal visszaküldené a döntést újratárgyalásra.

A bizottság nemet mondott

Dr. Simon Gábor, a testület Jogi és Ügyrendi Bizottságának elnöke bejelentette, hogy a bizottság tárgyalta az előterjesztést, de 5 igen, 0 nem szavazattal és 5 tartózkodással nem javasolta elfogadását.

A napirendi pont vitájában elsőként dr. Mokrai Mihály, a Velünk a Város képviselőcsoport DK-s frakciócsoportjának vezérszónoka arról beszélt, hogy a jogi lehetőségekről egyeztetéseket folytatott a jegyzővel, és arra a következtetésre jutottak, hogy nincs lehetőség nem megszavazni a polgármester jubileumi jutalmáról szóló előterjesztést. Ha nem szavazza meg a közgyűlés, akkor törvénytelenséget követ el. „Tagadhatatlan, hogy jár a polgármesternek a jutalom, de az is tény, hogy a város egyáltalán nincs olyan helyzetben, hogy indokolt lenne ilyen. Például a hivatali dolgozók, városi alkalmazottak idén nem kaptak pénzjutalmat – mondta dr. Mokrai Mihály. A DK-s ­frakciócsoport végül úgy döntött, hogy támogatja az előterjesztést.

Ragaszkodik döntéséhez

Pakusza Zoltán, a Mi Hazánk Mozgalom önkormányzati képviselője jelezte: nemmel szavaz. „Amikor azt kérjük a városlakóktól, hogy húzzák meg a nadrágszíjat, nem osztogathatunk milliós jutalmakat. Ehhez akkor is ragaszkodnék, ha visszaküldené a kormányhivatal a határozatot” – jelentette ki. A voksoláskor 16-an szavaztak igennel, 9-en tartózkodtak és 1 nem szavazat született.

A közgyűlés a csütörtöki ülésén többek között tárgyalt még egyes ingatlanok kiemelt fejlesztési területté nyilvánításáról, a repülőtér megszüntetésével kapcsolatban az építési szabályzat, valamint a költségvetés módosításáról is. Az elhangzottakra még visszatérünk.

(A borítóképen: Veres Pál nem vett részt sem a jutalmáról szóló vitában, sem a határozathozatalban. Elhagyta az üléstermet...)

https://boon.hu/kozelet/helyi-kozelet/megkezdte-munkajat-a-miskolci-kozgyules-5883224/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában