Tiszaújváros

2021.10.17. 09:00

Ingó és ingatlan vagyon ingyen az egyházaknak

A vagyontárgyak tulajdonjogának átruházása közcélú adománynak minősül, adófizetési kötelezettség nem keletkezik.

Forrás: ÉM

Tiszaújváros Önkormányzatának Képviselő-testülete legutóbbi ülésén ellenszavazat és tartózkodás nélkül döntött arról, hogy térítésmentesen a Tiszaújvárosi Református Egyházközség tulajdonába adja át a Kazinczy Ferenc Református Általános Iskola és Óvoda által használt ingó és ingatlan vagyont. Dr. Fülöp György polgármester arról is tájékoztatta a képviselőket, hogy az Egri Főegyházmegyével is folyamatban vannak az egyeztetések, melyek lezárulta után a Szent István Katolikus Általános Iskolára vonatkozó vagyonátadási javaslatról is tárgyalhat majd a testület.

Közösségért végzett munka

Az ingyenes vagyonátadás jogi alapját az önkormányzati törvény 2019. január 1-jén hatályba lépett módosítása teremtette meg. Ez ad lehetőséget arra a helyi önkormányzatoknak, hogy a tulajdonukban lévő vagyont egyház, egyházi jogi személy részére ingyenesen átruházza.

A tiszaújvárosi önkormányzat a tulajdonba adással kapcsolatos változásokról tájékoztatta az érintett egyházakat és kérte, hogy nyilatkozzanak az önkormányzati tulajdonú, használatukban lévő vagyonelemek ingyenes tulajdonba vételével kapcsolatban. Az egyházak nyilatkozatukban kifejezték szándékukat a vagyontárgyak átvételére.

Tiszaújváros köznevelési feladatai ellátásával összefüggésben két egyházi jogi személy, a Tiszaújvárosi Református Egyházközség és az Egri Főegyházmegye összesen három, korábban önkormányzati fenntartásban lévő intézmény fenntartói jogát és a működéshez szükséges ingó és ingatlan vagyon használati jogát vette át az elmúlt években.

A Tiszaújvárosi Református Egyházközség évek óta eredményesen, a szülők és a tulajdonos önkormányzat megelégedettségére működteti a használatába adott iskolát és óvodát. A Tiszaújvárosi Református Egyházközség használatában lévő vagyonelem a Kazinczy Ferenc Református Általános Iskola és Óvoda. Az óvodaingatlan területe 3021 négyzetméter, értékbecslő által megállapított forgalmi értéke 61,5 millió forint volt. Az ingó vagyon értéke 3 774 770 forint.

Az általános iskolai ingatlan területe 8534 négyzetméter, forgalmi értéke 173,9 millió forint, az ingó vagyon forgalmi értéke 2 513 940 forint.

(A borítóképen: A Kazinczy-iskola épülete a református közösség tulajdona lett)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában