politika

2021.10.02. 09:00

Újra vereséget szenvedett a hazai pályán

Jakab Péternek, a miskolci születésű Jobbik-elnöknek ez sokadik veresége volt.

20210621 Békéscsaba A Jobbik a Petőfi ligetben tartott sajtótájékoztatót. Fotó: Bencsik Ádám BÁ Békés Megyei Hírlap Képen: Jakab Péter, országgyűlési képviselő, a Jobbik elnöke

Forrás: MW

Fotó: Bencsik Ádám

Jakab Péter eddig még soha nem nyert választáson, ahogyan most sem. Korábbi parlamenti felszólalásaiban is igyekezett érzékeltetni, hogy sokan állnak mögötte, azonban az elmúlt hónapok kampánya ellenére is ez csak az utolsó előtti helyre volt elegendő. Így mindössze egy embert, Fekete-Győr Andrást, a Momentum kormányfőjelöltjét előzte meg az ellenzéki előválasztáson. Vagyis a Jobbik elnökét Dobrev Klára (DK) és Karácsony Gergely (MSZP– Párbeszéd) mellett Márki-Zay Péter (Mindenki Magyarországa Mozgalom) is megelőzte. Jakab számára különösen megalázó lehet, hogy hazai pályán, Miskolcon is vereséget szenvedett Dobrev Klárától.

Azonban nemcsak ez a mostani fiaskó, hanem korábbi választási eredményei is azt mutatják, a Jobbik első emberének sem Miskolcon, sem Borsodban nem sikerült még győznie egyéni megmérettetésben. Jakab Péter 2010-ben lett önkormányzati képviselő Miskolcon, ahol a harmadik helyen végzett a fideszes és a szocialista jelölt mögött, így csak listán juthatott be a testületbe. 2014-ben újra megmérettette magát, ám a Fidesz és az MSZP jelöltje újra lekörözte. Aztán polgármesterjelöltként is indult a borsodi megyeszékhelyen, ahol a baloldali jelölt, Pásztor Albert és a fideszes Kriza Ákos, Miskolc egykori polgármestere is legyűrte őt. Ezután, 2018-ban az országgyűlési választásokon sem termett neki sok babér egyéniben: Borsod-Abaúj-Zemplén megye 1-es körzetében ugyanis a fideszes Csöbör Katalin mögött végzett. Vagyis eddig mérlege szerint egyéni küzdelemben még soha nem győzött, így korábban is minden kinevezése csak annak volt köszönhető, hogy pártja listán is indította.

Bár Jakab Péter az előválasztási kampányban és a parlamenti felszólalásaiban is sokat beszélt arról, hogy nemcsak a miskolciak és a borsodiak állnak mögötte, hanem az egész ország, ezt a meggyőződését azonban az előválasztáson nem tudta szavazatokra váltani.

Kérdéseink Jakab Péterhez

Szerettük volna megkérdezni Jakab Pétert, a Jobbik elnökét is, azonban ő nem tartotta fontosnak, hogy olvasóinkat tájékoztassa.

Ezek voltak kérdéseink Jakab Péterhez:

  • Mit szól az előválasztás eredményéhez (utolsó előtti helyéhez)?
  • Minek tudja be a fiaskót?
  • Csalódott jobbikosok azt mondják, hogy „túltolta a parizert”. Hogy látja?
  • Tervezi-e a lemondását?
  • Ha igen: mihez kezd a jövőben?
  • Ha nem: milyen stratégiát választ a jövőben?
  • Mire számít a 2022-es országgyűlési választásokon?

  • Volner: Jakab lemondását követelik a Jobbikban

    Jakab Péter harmatgyenge szereplése miatt kitört a Jobbikban a palotaforradalom, hiszen a napnál is világosabban bebizonyosodott, hogy a Kun Béláék világát idéző aljas, uszító beszédre nincs fogadókészség a társadalomban. A csalódás óriási, a mértékét már csak a jobbikosok dühe haladja meg: többen is rendkívüli kongresszust és tisztújítást követelnek a pártelnök kínos lebőgése miatt. Sokan csak most szembesültek azzal, hogy Jakab tényleg Gyurcsány csicskája lett, de hiába a szolgálatkészség, a Jobbik végbélkúpként oldódott fel a baloldalban – írta Volner János politikus közösségi oldalán.

    (A borítóképen: Jakab Péter az utolsó előtti helyen végzett az előválasztáson a miniszterelnök-jelöltek között)

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában