Elismerés

2021.10.05. 19:00

Gazdára talált a két gyűrű

Az elismerés azoknak jár, akik hosszú éveken keresztül sokat tettek a Diósgyőri Gimnáziumért.

Hegyi Erika

Forrás: Diósgyőri Gimnázium

Átadták a Diósgyőri Gimnázium Peja Győző-emlékgyűrűit az elmúlt héten, az iskola szalagavató ünnepségén. A két díjazott Péter Barnabás, a gimnázium előző igazgatója és dr. Stadinger Csaba, akinek posztumusz díját a felesége vette át.

Sokat tettek a gimnáziumért

– Ezúttal a 34. és 35. gyűrűket ítéltük oda – mondta lapunknak Toró Csaba, a Dr. Peja Győző-emlékgyűrű Alapítvány kuratóriumának tagja, az iskola korábbi igazgatóhelyettese. – Az elismerést minden évben azok kaphatják, akik sokat tettek a Diósgyőri Gimnáziumért. Lehetnek az intézmény tanárai, de lehetnek külső személyek is. Péter Barnabás 25 évig volt az intézmény igazgatója, az ő nevéhez fűződik a gimnázium épületének felújítása és bővítése, másfél éve vonult nyugdíjba. Dr. Stadinger Csaba korábban az Észak-magyarországi Regionális Munkaügyi Központ főigazgató-helyettese volt, majd a Shinwa Magyarország Precíziós Kft. munkaügyi vezetője. Valamikor ő is a gimnázium diákja volt, a lánya is idejárt. A szülői munkaközösségi választmány elnökeként nagyon sokat dolgozott az iskoláért. Másfél éve hunyt el a koronavírus-fertőzés szövődményei miatt. Az átadóünnepséget azonban, ami ballagáskor lett volna esedékes, sajnos nem tudtuk korábban megtartani, épp a járvány miatt – tette hozzá Toró Csaba.

A névadó

Elmondta azt is, hogy az elismerés névadója, dr. Peja Győző a Diósgyőri Gimnázium elődjének, a Kilián György Gimnáziumnak volt az alapító igazgatója. Kossuth-díjas geográfus a földrajztudományok kandidátusa volt, akinek az egyetemi jegyzeteit még ma is használják a felsőoktatási intézményekben. Közel 80 tudományos, ismeretterjesztő és iskolatörténeti közleményt jelentetett meg. A Magyar Földrajzi Társaság Miskolci Osztályának, valamint a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat (TIT) Borsod-Abaúj-Zemplén megyei földrajz-geológiai szakosztályának elnökeként egyik kezdeményezője volt az évente megrendezett Borsodi Földrajzi Heteknek és a Borsodi Földrajzi Évkönyv sorozatnak. 1983-ban hunyt el.

Az ő tiszteletére alapította 29 éve Büki Gábor vállalkozó a Dr. Peja Győző-emlékgyűrűt. Az alapító felesége a gimnázium tanára, ez a kapcsolódási pont. A gyűrű aranyból készül, a Diósgyőri Gimnázium emblémája látható rajta, és mindegyiket sorszámmal látták el, sorolta Toró Csaba.

(A borítóképen: Péter Barnabás és Stadinger Csaba özvegye)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában