vakcinák

2021.10.16. 20:00

Érkezik már az influenzaoltás az orvosi rendelőkbe

A szakember szerint a tavaly elmaradt járvány miatt most komolyabb jöhet, ezért érdemes oltatni magunkat.

Hegyi Erika

20201204 Győr Influenza oltás Képen: Dr. Szakál Ildikó háziorvos, Fotó: Csapó Balázs CSB Kisalföld

Forrás: MW

Fotó: Csapó Balázs

Már érkeznek az influenza elleni védőoltások a háziorvosi rendelőkbe. A hazai gyártású 3Fluart oltást térítésmentesen kérhetik a veszélyeztetett páciensek, de receptre kapható készítmény is igénybe vehető.

Pénteken még nem érkeztek meg az influenza elleni vakcinák dr. Dienes István bükkszentkereszti háziorvoshoz, aki egyébként a Magyar Orvosi Kamara választókerületi elnöke. Azonban a határidő szombaton van, úgyhogy a szállítmány nincs késésben.

Érdeklődnek

Mint mondta, páciensei közül sokan érdeklődnek a védőoltás iránt, és úgy gondolja, hogy az idén többen kérik majd, mint az elmúlt években. Ugyanis a koronavírus megjelenése óta kiderült, hogy a felső légúti fertőzést okozó vírusoknak komoly szövődményei lehetnek.

– A körzetemben 1400 felnőtt van, közülük általában 140-en kérik az influenza elleni vakcinát. Ebben az évben meglátásom szerint 150-­160-ra nő majd ez a szám. Minden évben különböző platformokon hirdetem meg, hogy fel lehet venni a vakcinát, így a fiatalok és az idősek is értesülnek róla. Ennek az oltásnak egyszerűbb a dokumentációja, mint a ­Covid elleninek, így rendelési időben gond nélkül be tudom adni. Néhány perc az egész, úgyhogy nem okoz komolyabb fennakadást. Általában olyanok kérik a vakcinát, akik az elmúlt években is, így ­mindent tudnak róla, tisztában vannak az esetleges mellékhatásokkal – jelezte a háziorvos.

Nem mindenkinek

Elmondta azt is, hogy ebben az évben nem lesz mindenkinek ingyenes az influenza elleni vakcina. Visszatér a korábbi rend, tehát a 60 év felettiek, a krónikus betegek, az egészségügyben, a szociális ágazatban, valamint az állattenyésztés egyes területein dolgozók kaphatják térítésmentesen. A gyerekek közül pedig a 6 hónapnál idősebbek, de 3 évnél fiatalabbak. Akik nincsenek ebben a körben, azoknak a háziorvos írja fel receptre, a páciens kiváltja a patikában, az orvos pedig beadja. A védőoltások pár ezer forintba kerülnek. A 3Fluart kétezer forint körül van, a négykomponensű Vaxigrip Tetra pedig ötezer forint. Mivel ezek a vakcinák szabad árasak, a különböző patikákban különböző lehet az áruk is.

Dr. Dienes István felhívta a figyelmet, mindenképpen érdemes kérni az influenza elleni vakcinát.

– Az influenza megelőzhető betegség, ugyanaz érvényes rá, mint a Covid–19-re. Ha elég sokan beoltatjuk magunkat, akkor nem lesz járvány. Azt azonban nehéz megjósolni, hogy az idén melyik törzs okoz majd világjárványt. Az is az oltás mellett szól, hogy a krónikus betegeknek komoly problémát okozhat az akut, lázas állapot. Nekem például volt egy olyan páciensem, aki cukorbeteg volt. Amikor influenzás lett, a 40 fokos láztól teljesen összeomlott a cukorháztartása. Kórházba kellett vinni, mert már 25-ös volt a vércukorszintje. Tehát minden krónikus betegséget súlyosbíthat az influenza­fertőzés, ezért érdemes kérni a védőoltást. Az időseknek szintén ajánlatos, hiszen a kor előrehaladtával csökken az ellenálló képességük. A fiatalok pedig, ha védettek, megúsznak egy felső légúti fertőzést, ami szintén nem hátrány – hívta fel a figyelmet a háziorvos.

Erősebb lehet

Kitért arra is, hogy mivel tavaly nem volt influenzajárvány a maszkviselés és kevesebb közösségi program miatt, az influenza ebben az évben erősebb lehet.

– Ugyanez tapasztalható az egyéb felső légúti betegségek terén is. Látom a gyermek pácienseimen, hogy az idén sokkal intenzívebben terjednek a bölcsis és ovis légúti betegségek, mint az elmúlt években – jelezte a szakember.

Hozzátette: az influenza elleni védőoltást érdemes minél hamarabb felvenni. Ő januárban és februárban már nem szokta javasolni, de más szakemberek szerint bármikor beadható.

Dr. Dienes István azt tanácsolja, hogy lehetőség szerint a Covid elleni és az influenza elleni oltást ne egyszerre vegyék fel a páciensek. Bár elvileg ez nem tilos, de jó, ha a két oltás között eltelik néhány hét.

(A borítóképen: A háziorvosoknál kell jelentkezni influenza elleni oltásért)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában