beruházás

2021.10.04. 14:00

Borutcába csábítják a turistákat

Tokaj-Hegyalja jövőbeli szerepét a Balaton-felvidékhez hasonlította a fejlesztés elindításakor Gulyás Gergely miniszter.

Méhes László

Fotó: Kozma István

Egymilliárd forint értékű településfejlesztési beruházás indul Tarcalon. A magyar kormány támogatta Tokaj-Zemplén Program vissza nem térítendő forrásából megvalósuló Borutca-projektet Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, Koncz Zsófia, a térség országgyűlési képviselője és Butta László polgármester indította útjára az alapkő letételével szombaton.

Hozzájárul a magyar örökséghez

A tarcali közösség óriási fejlődést tudhat maga mögött az elmúlt években. Látszanak azok a világos tervek, amelyek szerves része a Borutca-projekt elindítása, amely megvalósulásával egészen más képet fog adni a településnek. Bemutatja majd, mennyi mindennel tud hozzájárulni Tarcal a magyar örökséghez – értékelte a fejlesztési terveket az alapkőletétel előtt tartott beszédében Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. Tágabb kitekintésben a borvidék adottságairól szólva kifejtette: meglátása szerint Tokaj-Hegyalja néhány év múlva olyan szerepet fog betölteni Magyarország idegenforgalmi életében, mint a Balaton-felvidék.

A Tarcal településközpontjába tervezett infrastrukturális beruházással olyan fejlesztések valósulnak meg, amelyek a polgárosodást, a századforduló Magyarországának boldog békeéveit idézik majd fel az egykori mezőváros főutcájaként ismert Könyves Kálmán utcában – mondta ünnepi beszédében Butta László, a település polgármestere. A helyben élők életminőségét és a település idegenforgalmi vonzerejét egyaránt emelő projekt részleteiről szólva kifejtette: nem csak a Borutca kialakítását végzik el – ahol díszburkolatot kap az úttest, a villanyoszlopokat pedig a régi időket időző kandeláberekre cserélik –, hanem a kapcsolódó részeken megújulnak az útszakaszok, jelentős nagyságú új zöldfelületeket alakítanak ki, továbbá félszáz új parkolóhelyet is létesítenek. A megvalósításhoz szükséges pénzügyi forrás biztosításáért köszönetet mondott a kormány és a Pénzügyminisztérium mellett a Tokaj Borvidék Fejlesztési Tanácsnak is, amelyek támogatták elképzeléseiket, és segítenek azok megvalósításában.

A térség országgyűlési képviselője, Koncz Zsófia történelmi példákra hivatkozva Tarcalnak a borvidéken és a turizmusban betöltött szerepét emelte ki. Hangsúlyozta: a településen már megvalósult és a most elindított fejlesztés egyaránt illeszkedik az ezen a vidéken tervezett idegenforgalmi beruházásokhoz. Kiemelte a Kopasz-hegyet megkerülő kerékpárút-hálózatnak a tervét, amely fontos előrelépés lesz az összes érintett település számára. A tarcali Borutca a környék attrakcióival összekötve pedig nemcsak egy település, hanem az egész régió javát szolgálja majd – értékelte.

Az alapkőletételt követően egy már elkészült beruházást is átadtak. Az önkormányzati tulajdonú épületek energetikai fejlesztése elnevezésű projektnek köszönhetően felújították és korszerűsítették a település 6 Puttonyos Borfalujának az épületegyüttesét, továbbá a helyi piacot és a ravatalozót. A kivitelezéshez a Területi Operatív Program pályázatán nyert 55 millió forintot a település.

(A borítóképen: Butta László, Koncz Zsófia és Gulyás Gergely)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában