Közlekedésbiztonság

2021.10.22. 07:00

Biztonságosabb a téligumi

Egyre elterjedtebb a négy évszakos gumiabroncsok használata az autósok körében.

20201109 Miskolc fotó: Bujdos Tibor BT Észak-Magyarország Téli gumicsere. A Top-Speed gumiszervíz munkatársai munkában

Fotó: Bujdos Tibor

Bár még nem érkezett meg az igazi rossz idő, de az egyre kiszámíthatatlanabb időjárás miatt érdemes időben felkészülnünk az őszi gumicsereszezonra, hiszen a szakértők szerint +7 Celsius-fok alatt már szükséges télire cserélni az abroncsokat, hogy a csúszós, havas, nyálkás úton is biztonságosan autózhassunk. Ugyanakkor több gyártó adatai is azt mutatják, hogy tavaly a hazai és nemzetközi utazási korlátozások hatására a korábbiaknál többen választottak négy évszakos abroncsszettet a téli garnitúra helyett, hogy megtakarítsák a gumicsere költségét.

Kompromisszumos megoldás

Bármennyire is arra számítunk, hogy kevesebbet vagy ritkábban autózunk idén télen is, az időjárásnak megfelelő autógumin nem érdemes spórolni. A flottakezelésben piacvezető LeasePlan összegyűjtötte a négy évszakos és téliabroncsok jellemzőit, hogy a számunkra legmegfelelőbb típust választhassuk.

A négy évszakos gumik ötvözni próbálják a nyári- és a téligumiabroncsok előnyeit, ám az extrémebb időjárási viszonyok, például erős havazás esetére csupán kompromisszumos megoldást jelentenek. Futófelületük kialakítása eltér a kimondottan téli használatra tervezett abroncsokétól, ezért télies útviszonyok között tapadási képességük korlátozottabb lehet. A négy évszakos gumi elsősorban azon autóvezetők számára jár előnyökkel, akik viszonylag keveset használják gépkocsijukat, és adott esetben, extrém időjárási körülmények fennállása esetén nem jelent problémát egy-egy utazás elhalasztása.

Miért fontos a téligumi?

A téligumiabroncsokat úgy tervezték, hogy a legzordabb időjárásban is megbízható teljesítményt nyújtsanak. Ha hideg éghajlatú helyen autózunk erős fagyok, jég és hó között, akkor a téligumik mindenképpen hasznosak. De vajon hogyan befolyásolják a gumi és a kialakítás közti különbségek a téligumik teljesítményét a négy évszakos abroncsokéhoz képest?

A téliabroncsok anyag­keveréke lágyabb, tervezett üzemi átlaghőmérsékletük alacsonyabb, mint a négy évszakosaké. Ez megakadályozza, hogy az abroncsok alacsony hőmérsékleten megmerevedjenek, ami csökkentené a tapadást, amikor a legnagyobb szükség van rá. A téligumik speciális gumiösszetételük miatt rugalmasabbak maradnak, ami javítja a súrlódást, az oldalvezetést és általánosságban a tapadási jellemzőket.

Kapaszkodóélekkel

A „harapóélek” vagy kapaszkodóélek apró, sekély rések a gumiabroncs futófelületén. Minden rés „megharapja” az utat, amikor az abroncs elfordul, ezáltal javítva a tapadást a havas felületen. Bár a négy évszakos és a téligumiknak is van harapóélük, a télinek több van, ami fokozott tapadást biztosít a téli körülmények között. Mérések szerint a téligumik használata akár 5 százalékkal javíthatja a fékezési és akár 20 százalékkal a kanyarodási teljesítményt havas és jeges utakon a négy évszakos gumikhoz képest.

(A borítóképen: Nem érdemes spórolni a gumicserén, itt az ideje télire váltani)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában