Interjú: Mráz Ágoston Sámuellel

2021.10.16. 11:30

A baloldali önkormányzatok kerülik az érdemi számadást

Két év után a baloldal azért választotta inkább a figyelemelterelést, mert még saját sikereket nem tud igazán felmutatni.

Forrás: ÉM

A kormánypárt támogatottsága érezhetően emelkedett. Nem látszik semmi jele annak sem Miskolcon, sem máshol az országban, hogy az előválasztás vesztesei könnyedén megbékélnének azzal, hogy pártjaik ejtették őket. Mivel a helyi politikában sokuk még fontos pozíciót tölt be, az előválasztás után, de különösen a parlamenti választást követően a széthúzás felerősödhet a baloldalon, személyes bosszúból, egzisztenciavesztés miatti revansvágyból vagy személyközi konfliktusokból. Ez vár Miskolcra és a miskolci baloldalra is. Ha a polgármester semleges maradt volna a küzdelemben, sokkal több esélye lenne közvetíteni, de szerepvállalása révén az egyik oldal támogatását élvezi már csak – mondta az Észak-Magyarországnak Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet vezetője.

A 2019-es önkormányzati választáson számtalan ígéret elhangzott, a Miskolcot irányító baloldali pártokból álló Velünk a Város és Veres Pál polgármester részéről. Ezek egy részének megvalósítása azonban nem halad olajozottan. Mennyire jellemző, hogy az ígéret csak ígéret marad?

A baloldali önkormányzatok országszerte kerülték a megválasztásuk második évfordulóján az érdemi számadást. A legtöbb esetben azért, mert csak látványintézkedésekről adhattak volna legfeljebb számot. Szerencséjük, hogy saját szimpatizánsaik érdeklődését leköti éppen az előválasztás, így a polgármesterek időt nyertek a szembesítésükre.

Az ígéretek be nem tartása mennyire baloldali (politikai) jellemvonás?

A baloldal ősbűne, hogy számos ígérete beváltatlan maradt. Gyurcsány Ferenc kimagasló és tartós népszerűtlenségének oka, hogy ő nemcsak megfeledkezett ígéreteiről és vállalásairól, hanem számos esetben, az adózástól a vizitdíjig, azokkal éppen ellentétes döntést hozott. Saját hibájából ezért a magyar baloldal már régóta jelentős hátránnyal indul a hitelességi versenyben.

Miskolcon számtalan esetben érződik a DK (Velünk a Város frakción belüli képviselőcsoport) és Veres Pál polgármester közötti feszültség. Érheti emiatt hátrány a várost, a miskolciakat?

A következő hónapokban a baloldal nem Miskolc jövőjéről fog vitatkozni, legfeljebb a baloldal jövőjéről Miskolcon

Mráz Ágoston Sámuel

Ha a DK és a DK-n túli baloldal közötti feszültség döntésképtelenséghez vezet, a miskolciakat közvetlen hátrány éri, ha az ellentétek zárt ajtók mögött maradnak, akkor a vitázó felek a „legkisebb közös nevező” mentén kötnek kompromisszumokat, így a bátor döntések elmaradnak és a miskolciak hátránya csak közvetett. Mivel minden jel szerint Gyurcsány Ferenc a közeljövőben felgyorsítja a baloldali pártok egyesítését a DK zászlója alatt, országosan és helyben is a belső feszültségek fokozódása várható. A következő hónapokban a baloldal nem Miskolc jövőjéről fog vitatkozni, legfeljebb a baloldal jövőjéről Miskolcon.

Varga Judit igazságügyi miniszter, a Miskolci Egyetem kuratóriuma elnökének felkérésére Veres Pál elfogadta a kuratóriumi tagságot, amiért a DK keményen kritizálta a polgármestert. Jól döntött Veres Pál?

Az egyetem kutatásai révén tudást, a működése révén fogyasztást és oktatói, diákjai miatt beruházásokat vonz a városba. Egy valamirevaló városvezető ezért sohasem lehet a helyi egyetem kerékkötője, még akkor is egyetembarátnak kell lennie, ha nem ért egyet minden szakmai döntéssel, ami ott születik. Mindebből nem következik, hogy egy polgármesternek automatikus hely jár bármelyik egyetem kuratóriumában, hiszen segíteni és együttműködni enélkül is lehet. A Miskolci Egyetem jövője az északkelet-magyarországi régió jövőjéről is szól, ezért érthető, hogy a kuratórium a baloldali városvezetőnek is békejobbot nyújtott, és együttműködésre kérte. A Modern Városok Programban a kormány már évek óta minden nagy településnek segít, pártállástól és személyes szimpátiától függetlenül, rácáfolva a baloldal állandóan ismételt vádjaira.

Baloldali politikusok – ugyan nem mindig nyíltan, de – azt mondják, hogy a polgármester apolitikus, számtalan döntést az őt támogató frakció nélkül hoz meg. Ezt – a politika szemüvegén keresztül nézve – megteheti?

Aki döntéseket hoz, nem lehet apolitikus. Lehet, hogy Veres Pál nem kedveli a mögötte álló pártokat vagy egyik-másik képviselőjüket, de mindaddig, amíg nem szakít velük, szövetségesüknek kell tekinteni. A mögötte álló pártokkal nem egyeztető polgármester képe inkább tűnik egy imázsépítési kísérletnek, amellyel a polgármester mentesülni próbál a mögötte állók hibáitól, retorikájától vagy vitatható személyeitől. Sosem szabad elfelejteni azonban, hogy egy politikusnak nem a szavait, s pláne nem az imázsát, hanem csak a tetteit szabad nézni.

Az itt élők véleménye szerint a korábban jól szervezett városi közlekedést mára a káosz jellemzi. A városvezetés a kormányra mutogat, hogy a helyzetért az a felelős. Közben tízmilliárdokat juttat a megyeszékhelynek a kabinet. Ez mennyire jellemző magatartásmód, s ezért a választók a következő helyhatósági voksoláson majd „megbüntethetik” a várost vezető frakciót?

A baloldal már a koronavírus előtt kitalálta, hogy bármi is történjék vele, a kormányt pénzelvonással fogja vádolni, így az esetleges sikereket kisajátíthatja, a várható problémák miatti felelősséget áttolhatja. Két év után azért választották inkább a figyelemelterelést, mert még saját sikereket nem tudnak igazán felmutatni. A Fidesz szavazóinak bizalmát biztos nem nyerték el, így a baloldali polgármesterek jövője szempontjából a kulcskérdés az, hogy saját egykori szavazóik elfogadják-e az elmaradt intézkedésekért a folyamatos felfelé mutogatást, a kormányhibáztatást, kifogáskeresést. A baloldal törzs­szavazóinak alighanem elég a kormányellenes retorika, ám a józan és pragmatikus baloldali választóknak egyre nagyobb hiányérzete és elégedetlensége várható.

Amúgy a választók hogyan és min mérik, mérhetik le azt, hogy milyen minőségű a városvezetés?

Rengeteg szempont határozhatja meg a választói döntést és véleményalkotást. Talán a legfontosabb ezek közül, hogy a helyben lakók érdekében a pártpolitikán felülemelkedő, vezetési képességekkel rendelkező legyen, és egy város élhetőségét nagy fejlesztésekkel és kis lépésekkel is szolgálja a városvezető. Mindent el kell követnie, hogy ne alakuljon ki az elégedetlenek kritikus tömege. Mindezt egyetlen mérőszámmal megmérni nem lehet, az elégedettség olyan képlékeny fogalom, mint a szimpátia. Lassan alakul ki, de gyorsan elolvadhat.

Mennyire lehet politikailag hiba, hogy Veres Pál nyíltan az MSZP-s Varga László mellé állt az előválasztáson (ezzel hátat fordítva a DK-s Hegedűs Andreának)?

Mindenképp gyengíti a pártpolitikán felülemelkedő városvezető képét, ha aktív szerepet vállal az előválasztásban. Különösen kellemetlen lehet, ha pártfogoltja és annak pártja a közeljövőben összeolvad a polgármester által nem támogatott jelölt pártjával, a DK-val.

A baloldali előválasztáson számos helyi politikus érdeke sérült, terve vált kámforrá. Ez okozhatja a Velünk a Város gyengülését?

Az előválasztás megálmodói azt remélték, hogy az eljárás révén a baloldali pártok összeolvadásának tervét legitimálhatják. Papíron minden szépnek és egyszerűnek tűnt, de valójában a szabályok képtelenek voltak kordában tartani a folyamatokat. A Fidesz, amely közismerten egységes, és esetleges konfliktusait képes a házon belül tartani, éppen ezért profitált az elmúlt hetek baloldali vitáiból. A kormánypárt támogatottsága érezhetően nőtt. Nem látszik jele annak sem Miskolcon, sem máshol az országban, hogy az előválasztás vesztesei olyan könnyedén megbékélnének azzal, hogy pártjaik ejtették őket. Mivel a helyi politikában sokuk még fontos pozíciót tölt be, az előválasztás után, de különösen a parlamenti választást követően a széthúzás felerősödhet a baloldalon, személyes bosszúból, egzisztenciavesztés miatti revansvágyból. Ez vár a miskolci baloldalra is. Ha a polgármester semleges maradt volna a küzdelemben, sokkal több esélye lenne közvetíteni, de szerepvállalása révén az egyik oldal támogatását élvezi már csak.

Elképzelhetőnek tartja, hogy a jövő tavaszi országgyűlési választások után – bármilyen eredmény is szülessen – széteshet a várost vezető frakció, vagy akár a polgármester széke is meginoghat?

A Velünk a Város frakció sorsa szorosan összefügg a baloldal sorsával. Az előválasztásban megerősödött DK biztosan ki fogja használni baloldali versenytársai relatív gyengeségét. A Gyurcsány Ferenccel való együttműködés sem eddig, sem ezután nem vált ki lelkesedést több baloldali politikusból. Azért vállalják fel, mert elhiszik, ez a ­választási győzelem záloga. Ha 2022 áprilisában a Fidesz győz, és jelenleg ez a valószínű forgatókönyv, a baloldal foglyul ejtett képviselői rá fognak jönni, hogy Gyurcsánnyal szövetkezni nem volt szerencsés döntés. Ha a baloldal mégis győzne, Gyurcsány akkor a teljes baloldal DK-ba olvasztását erőltetné. Egy ilyen folyamat is könnyen szakadáshoz vezethetne. A belső feszültségek erősödése Miskolcon és máshol is elhozhatja a szakadást, a konfliktusok kiéleződését, és így a teljes működésképtelenséget. Ha a közgyűlés többségével szembekerülne a városvezető, a konfliktusból előbb-utóbb a közgyűlés kerülne ki győztesen. Leváltani nem könnyű – közvetlenül megválasztott –, de hatásköreit korlátozni, kritizálni vagy lemondása felé terelni nem lehetetlen és nem is eredménytelen. Ha 2022-ben kikap az országos választáson a baloldal, hatalmas leszámolás indul el körében.

(A borítóképen: Mráz Ágoston Sámuel)

A cikk szerzői: Csákó Attila, Szaniszló Bálint

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában