Búza téri piac

2021.09.01. 09:00

Végveszélybe kerülhet a város kultikus helye

A Fidesz–KDNP szerint egyáltalán nem biztos a város éléskamrájának tartott Búza téri piac jövője.

Forrás: Fontos céljuk az európai kultúra védelme

A Javaslat az önkormányzat vagyonáról és a vagyongazdálkodásáról szóló önkormányzati rendelet módosítására törzsvagyonból kivonás tárgyában című napirendi pont a miskolci közgyűlés augusztus 26-i ülésén 16 igen, 10 nem és 0 tartózkodással – a városvezető Velünk a Város frakció szavazataival – kényelmesen megkapta a szükséges többséget a javaslat elfogadásához.

A döntés szerint a Búza téri piac szomszédságában működő őstermelői piac és a mellette lévő, jelenleg a város fizetőparkoló-hálózatához tartozó terület a jövőben nem tartozik a város törzsvagyonához. Az önkormányzati vezetés szándéka szerint a területeket apportként a Búza téri piacot működtető zárt körű részvénytársaságba apportálja a város. Úgy, hogy az említett részvénytársaságban kisebbségi tulajdonnal rendelkezik, azaz az apportált területekkel kapcsolatban a többségi magántulajdonos érdekei érvényesülhetnek.

Folyamatos pereskedés

A napirendi pont közgyűlési vitájában Soós Attila, a Fidesz és a KDNP vezérszónoka előrebocsátotta, hogy a frakciószövetség nem támogatja a rendeletmódosítást. A képviselő felidézte, hogy a piacot működtető részvénytársasággal a kezdetektől nem volt zökkenőmentes kapcsolat. Folyamatos volt a pereskedés a társasággal a város igaza érdekében, és érthetetlen dolog, hogy a jelenlegi városvezetés visszavonulót fújt, és – Soós Attila szerint – egy nyerésre álló pertől állt el.

Lemondtak a piacról!

Soós Attila szerint egy még abban az időszakban meghozott döntés értelmében, amikor a polgármester a veszélyhelyzet miatt egy személyben dönthetett, a város lényegében teljes egészében lemondott a piacot működtető társaságban a döntéseket befolyásolni tudó többségi tulajdonáról.

Szó sincs arról, hogy veszélyben lenne a piac működése – dr. Simon Gábor

A meghozott határozattal az őstermelői piac területe és a mellette lévő, most fizetőparkolóként működő terület is átadható lesz a képviselő szerint mindenféle ellenszolgáltatás nélkül a magántulajdonú társaságnak, ami semmiképpen sem támogatható, mert a város, a köz tulajdonáról van szó.

Soós Attila jelezte, a piacot tulajdonló cég olyan helyzetbe jutott, hogy lényegében azt csinál, amit akar, és akár meg is szüntetheti a város éléskamrájának nevezett piacot.

„Nem tudni, miért jó, hogy átadja a többséget a város a piactulajdonos cégnek, és azt sem tudni, miért jó a két terület átadása. Fennáll a reális veszélye annak, hogy a piac teljesen megszűnik. Nem látunk garanciát a megmaradásra” – erősítette meg. Soós Attila elmondta azt is, hogy a piaci árusok félnek, mert az terjedt el, hogy a közeljövőben többszörösére emelkedik a bérleti díj.

Veres Pál polgármester Soós Attila felvetéseire mindössze annyit reagált, hogy „egy józanul gondolkodó városvezetésnek nincs olyan szándéka, hogy a Búza téri piacot teljes egészében magánkézbe adja át. Inkább a helyzet rendezése a cél”. Hasonlóan fogalmazott dr. Simon Gábor, a Velünk a Város frakcióvezetője, aki azt mondta, hogy szó sincs arról, hogy veszélyben lenne a piac működése. Szerinte inkább az utóbbi években volt így, mert a piacot működtető cégen belül tarthatatlan volt az állapot. Pereskedtek egymással a tulajdonostársak. A mostani városvezetés úgy gondolja, hogy párbeszéddel is lehet rendezni a belső vitákat. Csak így lehet működtetni és fejleszteni a piacot. Az a helyzet, hogy a szükséges fejlesztésekre sincs pénze a piacot működtető cégnek a fennálló vita miatt.

Egyáltalán nem lehet tisztán látni a Búza téri piac dolgában – dr. Nagy Ákos

Dr. Mokrai Mihály, a Velünk a Város frakció tagja, Miskolc egykori szocialista alpolgármestere arra hívta fel a figyelmet, hogy egy vitás, problémás dolgot örökölt a városvezetés, amelyet meg kell oldani. Ő is azt mondta, hogy a város elkötelezett a piac mellett.

Titkolt határozat

Dr. Nagy Ákos, a Fidesz frakcióvezetője leszögezte, hogy semmiképpen sem lehet tisztán látni a piac dolgában, mert a városvezetés nem mondja el, mi a konkrét szándéka.

„A piaccal kapcsolatban mit titkol a városvezetés? – tette fel újra a kérdést. – Miért nem lehet nyilvánosságra hozni a polgármester által ellenjegyzett határozatot?” A frakcióvezető felidézte, hogy az áldatlan állapotok régre nyúlnak vissza, az akkori baloldali polgármester, Káli Sándor már 2009-ben azt nyilatkozta, hogy a piacot működtető cég nem működik rendesen, a helyzetet rendezni kell.

Pakusza Zoltán, a Mi Hazánk Mozgalom önkormányzati képviselője is értetlenségének adott hangot, hogy van a városnak két hatalmas területe, amelyet szeretne bevinni egy olyan cégbe, amelyben kisebbségi tulajdonnal rendelkezik. Feltette a kérdést: „Mi a biztosíték arra, hogy a tulajdonos nem fog helyrehozhatatlan károkat okozni?”

Molnár Péter, a KDNP frakcióvezetője sem értette, hogyan érvényesül a döntésben a város érdeke. Honnan tudják a város lakói, hogy az ő érdekükben történnek a dolgok? „Ma még egy működő piac van a Búza téren. A polgármester nyáron meghozott döntését nem ismerheti meg a köz, pedig csak a döntés ismeretében tudna megnyugtatóan dönteni a közgyűlés ilyen kérdésekben. Komplex tervezési folyamatot emlegetnek. Ezt szeretnénk megismerni...”

(A borítóképen: Régi képeslapok a miskolci Búza térről. A piac főépületét épp ma 95 éve avatták fel)

https://boon.hu/kozelet/helyi-kozelet/attol-tartanak-hogy-akar-magankezbe-is-adhatjak-5770526/

https://boon.hu/kozelet/helyi-kozelet/ragaszkodnak-bevalt-piacukhoz-5770556/

https://boon.hu/kozelet/helyi-kozelet/fontos-nekunk-hogy-maradjon-5770580/

https://boon.hu/kozelet/helyi-kozelet/ma-95-eves-a-vasarcsarnok-foepulete-5770604/

https://boon.hu/kozelet/helyi-kozelet/az-ikeron-zrt-tagadja-hogy-bezarna-a-piacot-5770667/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában