Állásbörze

2021.09.22. 09:00

Munkát találhattak az Észak állásbörzéjén

A munkaerőpiaci élénkítés fontos eseménye az állásbörze, aminek lapcsoportunk életében hagyománya van.

Detzky Anna

Az Észak-Magyarország megyei napilap negyedik alkalommal rendezte meg sikerrel az Észak Állásbörzét, a Mediaworks Hungary Zrt. szervezésében, szeptember 21-én a Miskolci Egyetemen. A kiállítók között a régió több, a munkaerőpiacon jelentős vállalata képviseltette magát.

Magas foglalkoztatottság

– Az Európai Unió és a megye gazdasága is nehéz időket élt át a koronavírus által megtépázott hónapokban. Ennek ellenére tiszteletre méltó, hogy ezek a cégek itt vannak közöttünk – emelte ki Bánné dr. Gál Boglárka, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke. – A megyei önkormányzat nagy hangsúlyt fektet a munkaerőpiaci programokra. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatallal karöltve megvalósítottuk a B.-A.-Z. Megyei Foglalkoztatási Paktumot – mondta el az elnök.

Dr. Kiss János miniszterelnöki biztos Steve Jobsot idézte: „Az egyetlen módja, hogy igazán elégedett légy, ha nagyszerű munkát végzel. Erre az egyetlen lehetőség, ha szereted, amit csinálsz. Ha ezt még nem találtad meg, akkor keress tovább, és ne add fel!”

– Szemmel láthatóan a mai nap ennek a gondolatnak a jegyében telik itt. Tíz évvel ezelőtt a munkanélküliség Miskolcon 12 százalék körül volt. Mára azonban a magyar gazdaság az Európai Unió egyik leggyorsabban fejlődő gazdasága. 2021 nyarán minden korábbinál többen, 4,7 millióan dolgoztak Magyarországon. Mindezek mögött a munkaalapú társadalmat építő kormányzati szemlélet áll – hangsúlyozta.

– A megye gazdasága jó állapotban van. A válságkezelés sikeres volt, amely a cégvezetőknek és a magyar kormány ösztönző akcióinak köszönhető. A kamara számtalan javaslatát fogadták el az operatív törzsek – mondta Bihall Tamás, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke. – Ennek az állásbörzének kitüntetett szerepe van, mert a legnagyobb nehézséget a megye gazdaságában a munkaerőhiány jelenti. A cégek készek a munkavállalókat teljesítményalapú juttatásokkal megfizetni, amely az eredményes vállalati tevékenység során megtérül. A képzett munkaerőt ugyanis nemcsak megtalálni, de megtartani is feladat – tette hozzá.

Fontos közvetítő szerep

Dr. Szilágyi Roland, a Miskolci Egyetem oktatási rektorhelyettese örömét fejezte ki, hogy az egyetemen szerveződött ez a rangos esemény, amely a legjobb helyszín erre.

– A Miskolci Egyetem a régió egyik legfontosabb szereplője és közvetítője, ahol a munkaerőpiac keresleti és kínálati oldala találkozik. Egyre inkább jellemző a gyakori munkahelyváltás, amelynek a fáradtság lehet az oka. Anatole France szerint ebből csak egy másfajta munkával tudunk felüdülni. A munkaerőpiac folyamatos pörgése fejlődésre ösztönöz. A vállalatoknak szüksége van a következő generáció szemléletével, új ismeretekkel és ötletekkel rendelkező kollégákra – fejtette ki.

Eredményes találkozás

– Az Észak-Magyarország állásbörzéje nemcsak hagyományos, de sikeres is. Az elmúlt évek tapasztalata alapján eredményesen teremtünk kapcsolatot munkaadók és munkavállalók között – nyitotta meg Csákó Attila, az Észak-Magyarország napilap és a Borsod Online hírportál főszerkesztője a rendezvényt. – 2021 második negyedévében hazánk gazdasági növekedése jelentős, 17,9 százalékos volt. Valószínűleg év végére teljesülni fog Magyarországon az 5,5 százalékos gazdasági növekedési cél. Nagy szükség lesz szürkeállományra és dolgozó emberekre, amihez ez a rendezvény is szeretne hozzájárulni – tette hozzá.

(A borítóképen: Bánné dr. Gál Boglárka a munkaerőpiaci programok fontosságát hangsúlyozta)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában