Miskolc

2021.09.07. 19:00

Fogvatartottak főztek rászorulóknak

Száz adag ételt főztek jóvátételként a miskolci börtönlakók a Magyar Vöröskereszt által támogatott rászorulóknak.

Bacsó István

Sohajda Pter

Fotó: Bujdos Tibor

A „Fogvatartottak reintegrációja” elnevezésű kiemelt projekt keretében készítették el a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet bentlakói a száz adag paprikás krumplit jóvátételképpen a Magyar Vöröskereszt által támogatott rászorulók számára hétfőn.

„Az Egy tál étel című program célja a fogvatartottak közösségi értékek melletti elköteleződésének fejlesztése és kifejezése, a bűncselekménnyel okozott károk szimbolikus jóvátétele a helyi közösség számára” – mondta el a jelenlévőknek Molnár Tamás büntetés-végrehajtási alezredes, parancsnokhelyettes.

Szabadidejükben készítették

Az állami támogatású pályázatos projekt keretében a fogvatartottak általában olyan tevékenységet végeznek, melynek során nemcsak saját társadalmi befogadásukat mozdítják elő, hanem más rászoruló embereknek nyújtanak segítséget. A büntetés-végrehajtási intézet konyháján dolgozó EFOP-programba bevont fogvatartottak a száz adag egy­tálételt most a Vöröskereszt Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szervezete Hajléktalanokat Gondozó Központja lakóinak főzték.

Az ételt egy fogvatartott szolgálta fel a többieket is képviselve, akire több börtönőr vigyázott. A szolgálatot teljesítőktől megtudtuk, hogy a programba csak a kisebb súlyú, általában gazdasági bűncselekményeket, például csalást, sikkasztást és hasonlókat elkövetőket vonják be, „nehézfiúkat” nem. De a biztosítás így is kötelező.

A fogvatartott, Sohajda Péter elmondta, hogy hatan jelentkeztek a feladatra, amikor májusban felmerült a lehetőség. Mindannyian a börtön konyháján dolgoznak, ahol a napi munkájukon túl, a szabadidejükben készítették el az ennivalót. Maguktól, önként vettek ebben részt, külön előnyökkel nem járt számukra, nincsenek cserébe különleges kedvezmények, de szívesen csinálták, mert ők is fontosnak tartják az ilyen programokat. A részvétellel magukon is segítenek. A kérdésre, hogy mennyi van még hátra, viccesen azt felelte, „minden nappal kevesebb”.

Grubert Roland, a Magyar Vöröskereszt B.-A.-Z. Megyei Szervezetének megyei igazgatója megköszönte a felajánlást Molnár Tamás bv. alezredesnek, és elmondta, hogy nem egy új keletű együttműködésről van szó, mert már 2016-ban megállapodást írt alá a két intézmény. Korábban számos gyakorlati segítséget kaptak, legutóbb például konzerveket, de volt már példa arra is, hogy karácsonyi műsorral készültek a börtön lakói és azzal örvendeztették meg a rászorulókat. Nemcsak Miskolcon, hanem Sátoraljaújhelyen is együttműködik a két intézmény.

(A borítóképen: Sohajda Péter szolgálta fel az ételt a hajléktalanszálló lakóinak)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában