Előválasztás

2021.09.22. 19:00

„Az előválasztás nem valódi választás, csupán egy adatgyűjtési kampány”

Fodor Zoltán MSZP-s önkormányzati képviselő saját autójával vinné szavazni azokat, akik Simon Gáborra voksolnak.

Fotó: Vajda János

Alig múlt egy nap, hogy a magyarnarancs.hu értesülései nyomán kiderült: szavazókat utaztattak a miskolci előválasztásra, máris újabb botrány bontakozott ki a miskolci székhelyű, Borsod-Abaúj-Zemplén megyei 1-es számú országgyűlési választókörzetben.

A választókerülethez tartozó Avasi lakótelep, a megyeszékhely egyik legsűrűbben lakott területének egyik szocialista önkormányzati képviselője a legnépszerűbb közösségi oldalon ajánlotta fel, hogy saját gépkocsijával viszi el szavazni azokat, akik jelentkeznek nála.

Fuvar háztól házig

A Facebook-bejegyzése így szól: „Tisztelt avasiak! Aki az általam támogatott Simon Gáborra kíván szavazni, viszont a szavazókörbe való eljutás problémát okoz, az kérem az alábbi telefonszámon hívjon egyeztetés céljából. Teljes diszkréció! Én gépkocsival elviszem szavazni és visszahozom...” És a bejegyzés végén ott díszeleg Fodor Zoltán telefonszáma is, ahol jelentkezni lehet az előválasztási fuvarra. Fodor Zoltán bejegyzése alatt nincsenek kommentek, mert írója korlátozta a hozzászólási lehetőségeket.

„Fontos hangsúlyozni, hogy az előválasztás nem egy valódi választás, ez csupán egy adatgyűjtési kampány a balliberális pártok részéről, melynek során külföldre is kikerülnek egyébként a választópolgárok személyes adatai – fogalmazott lapunknak Deák Dániel politológus, a XXI. Század Intézet vezető elemzője. – Ennek megfelelően erre nem is vonatkoznak a rendes választásokra vonatkozó szabályok, így például utaztatni is lehet a szavazókat, lényegében ezt nem tiltja semmilyen jogszabály. Ennek ellenére nagyon is aggályos az a bizonyos Facebook-poszt, hiszen a szavazatvásárlásos csalás normál választások esetében gyakran összefügg a szavazók szervezett szállításával. Sokszor előfordult már például a korábbi választások alkalmával, hogy a szavazás előtt élelmiszert vagy egyéb juttatást is adtak azoknak, akiket aztán szavazni vittek. Egy ilyen szituáció már egyértelműen csalásnak számít. Most ilyenről nem tudni, de etikai szempontból mindenképpen aggályos lehet.”

„Színjáték az előválasztás”

Deák Dániel ugyanakkor jelezte, hogy szerinte az előválasztás eredményét nem befolyásolja egy ilyen eset, hiszen abban már rég megállapodtak egymás között a pártok, az egész egy színjáték: a legtöbb egyéni körzetet szétosztották egymás között, a miniszterelnök-jelöltjük pedig Karácsony Gergely lesz. Az egész előválasztás és az azzal kapcsolatos mozgósítás arról szól, hogy adatgyűjtés folyik, a baloldal a lehető legtöbb személyes adatot akarja összegyűjteni a 2022-es parlamenti választásig.

A vezető elemző szerint az is oka lehet a mozgósításnak, például a beígért fuvarozásnak – és ezzel már előre is számoltak –, hogy messze nem akkora az előválasztáson a részvétel, mint azt korábban várták. Így – mint ebből az esetből is látható – a baloldal minden eszközt bevet annak érdekében, hogy növelni tudja a részvételi adatokat.

Pénzt ígértek a voksokért

Ugyancsak a miskolci előválasztás momentuma volt – amit a magyarnarancs.hu publikált először –, hogy hétfő délután – a botrányos informatikai kudarc utáni első napon, amikor újra lehetett voksolni –, lényegében az ellenzéki előválasztás első napján több járművel egy nagyobb csoport, negyven-ötven fő érkezett az ellenzéki előválasztás Miskolc belvárosában, a Centrum áruháznál található választási sátrához. A sorban állás közben az egyik miniszterelnökjelölt-aspiráns nevét emlegették favoritként, ami még nem adott volna okot a gyanakvásra, ám az is elhangzott, hogy ezért 2 ezer forint ellentételezést ígértek nekik. Végül mégsem szavaztak, mert – mint mondták – nem látták garantálva, hogy helyben megkapják a voksolásért beígért összeget.

A nagy visszatérés

Fodor Zoltán érdekes pályát futott be a miskolci helyi politikai életben. Ciklusok óta az MSZP színeiben stabil tagja a miskolci közgyűlésnek, ám a legutóbbi, 2018-as ország­gyűlési választások idején néhány fokkal feljebb szeretett volna lépni a politikai ranglétrán.

Történt ugyanis, hogy a ­Magyar Szocialista Párt és a Demokratikus Koalíció országos egyezkedésének eredményeként Miskolcon a 2-es választókörzetben az MSZP állíthatott jelöltet, míg az 1-esben a DK. A Gyurcsány Ferenc vezette DK Debreczeni Józsefet, a párt Miskolcon élő és egyetemi oktatóskodó alelnökét indította el, természetesen a szocialisták támogatásával. Fodor Zoltán nem vette jó néven ezt a helyzetet, és független országgyűlési képviselőként indult a választásokon, amelyen Debreczeni József 11,56 százalékkal a harmadik, Fodor Zoltán pedig 4,07 százalékkal a negyedik helyen végzett.

Egyébként mindkét miskolci választókörzetet a Fidesz–KDNP jelöltje nyerte meg. Fodor Zoltán még az önkormányzati MSZP-frakcióból is kilépett, de a 2019-es önkormányzati választáson már újra szocialistaként vett részt.


https://boon.hu/kozelet/helyi-kozelet/szavazokat-utaztattak-a-miskolci-elovalasztasra-5833727/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában