Téry Ödön Nemzeti Turistaház-fejlesztési Program

2021.09.11. 15:30

Csendes, nyugodt, önfenntartó

Az ökoszemléletet követi a Gömörszőlősön átadott Pohánka Vendégház, amely 14 új szálláshellyel rendelkezik.

Marosréti Ervin

Fotó: Marosréti Ervin

Valamivel több mint hetvenmillió forintból épült fel Gömörszőlősön az a turisták fogadására alkalmas ház, amely önfenntartó, tehát követi a falura jellemző ökoszemléletet. A településképbe abszolút illeszkedő ingatlant a Téry Ödön Nemzeti Turistaház-fejlesztési Program keretében valósították meg.

Az építkezés során egyebek mellett okostéglát és napkollektoros tetőcserepet használtak, az épület tehát megújuló energiával működik.

Már negyvenen alhatnak

Az átadóünnepségen az is kiderült, hogy az újonnan épített Pohánka Vendégház 14 ággyal rendelkezik, ám ha ideszámítjuk a helyben működő ökológiai intézet további szálláshelyeit, akkor egyszerre már nagyjából negyvenen tölthetnek vendég­éjszakát a szlovák határhoz közeli, csendes településen.

Bízom benne, hogy a turisták számára is

rendkívül kedvelt lesz – Révész Máriusz

Révész Máriusz, az aktív Magyarországért felelős kormánybiztos köszöntőjét személyes visszaemlékezéssel kezdte, Gömörszőlőshöz kapcsolódó élményeit elevenítette fel, majd rátért a jelenlegi fejlesztésre is.

Egyedülálló fejlesztés

– Előfordult, hogy a támogatottak köréből kimaradt Gömörszőlős, de az itteni emberek elkötelezettsége annyira erős, hogy ezt a hiányosságot pótolnunk kellett – tette hozzá Révész Máriusz. – A következő körben ezért nem volt kérdés, hogy a helyiek terveit a kormányzatnak is segítenie kell. A turistaház-felújítási programunk során döntő többségében régebbi ingatlanok rekonstrukciójáról beszélünk, Gömörszőlős esetében viszont egy új épületről, ami követi a fenntartható szemléletet. Ebből a szempontból ez a ház teljes mértékben egyedülálló, és bízom benne, hogy a turisták számára is rendkívül kedvelt lesz. Az alapítvány tevékenysége és a megvalósított programok élményt nyújtanak a résztvevőknek, és lendületet adnak az egész falunak, amihez ezúton is szeretnék gratulálni.

Gömörszőlős része az Országos Kéktúra útvonalnak. Alkotó-, festő- és kézművestáborokat szoktak a faluban rendezni, az elmúlt években pedig a kerékpáros és a lovas turizmus is erősödött, ezért fontos szempont volt, hogy a szálláshelyek számát is bővíteni tudják. Az építkezés során a debreceni Walford-iskola diákjai is segítséget nyújtottak.

– Bízom benne, hogy a Gömörség tudását, hagyományait minél többen szeretnék megismerni, ehhez pedig ez az új szálláshely remekül illeszkedik – tette hozzá köszöntőjében Riz Gábor országgyűlési képviselő. – Látnivalóban ugyanis nincs hiány, akár az épített örökségeinkről, akár a tárgyi emlékeinkről beszélünk. Gömörszőlős eszenciája a környék kultúrájának, egyben lehetőséget nyújt arra, hogy a látogató piciben megismerje ennek a tájegységnek az értékeit. Örülök, hogy mi is hozzá tudunk járulni a fejlődéshez olyan módon, hogy otthonossá tesszük a környezetet, és lehetőségeinkhez mérten segítjük a helyiek törekvéseit.

Illeszkedik az elképzelésekbe

É. Kovács Judit, Gömörszőlős polgármestere néhány mondatban felidézte a falu történelmét, jelenét, és a jövő fejlesztési terveiről is beszélt. Külön kiemelte, hogy a falusi turizmus fejlesztése sokkal munkaigényesebb, mint azokon a helyeken, ahol a passzív pihenés is megvalósítható.

– Mi itt nap mint nap megdolgozunk azért, hogy hozzánk ellátogassanak a turisták – folytatta Gömörszőlős polgármestere. – Minden szempontból a látogatók kedvében kell járjunk, hiszen tartalmas programokra, élményekre vágynak, amit mi kemény munkával, de meg tudunk nekik adni. A falu az elmúlt években nagyon sokat ­fejlődött, és a közeljövőben újabb okunk lesz az örömre. A Pohánka Vendégház is remekül illeszkedik a terveink közé, bízom benne, hogy nagyon hamar benépesül, és szeretni fogják a látogatók. A kéktúra útvonalon egyébként az egyik irányba 27, a másikba pedig 22 kilométerre van a követ­kező szálláslehetőség, ezért ebből a szempontból is indokolt volt a most átadott fejlesztés.

(A borítóképen: A Pohánka Vendégház önfenntartó szállást biztosít a turisták számára)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában