Búza téri piac

2021.09.01. 08:55

Attól tartanak, hogy akár magánkézbe is adhatják

A Fidesz–KDNP szerint nem hagyhatjuk, hogy a nagy múltú piac megszűnjön.

Fotó: Ádám János

„Lehet, hogy Miskolc legnagyobb piacának magánkézbe játszására készül a miskolci városvezetés, legalábbis erre is lehet következtetni a múlt heti miskolci közgyűlésen elhangzottakból, valamint egy nemrég nyilvánosságra került, a miskolciak elől eddig elzárt döntésből, melyet Miskolc polgármestere hozott júniusban, a veszélyhelyzet megszűnésének utolsó napján” – mondta tegnap sajtótájékoztatón Soós Attila, a Fidesz miskolci önkormányzati képviselője.

„A közgyűlésen a miskolci tömegközlekedés káoszba döntéséről és az önkormányzati bérlakások díjának egekbe emeléséről elhíresült városvezetés arról döntött, hogy a Miskolc éléskamráját több mint 100 éve betöltő Búza téri őstermelői piacot és a volt nagybani piac helyén jelenleg elterülő, a miskolciak zavartalan piacozását-vásárlását biztosító parkolót is átadja a vásárcsarnokot már a Káli-korszakban megszerzett többségi budapesti magántulajdonos kezébe. Ezzel magánkézbe kerülhet Miskolc legnagyobb terének meghatározó része” – jelentette ki a képviselő.

Megvédenék a Búza teret

„Nyilvánvaló lehet mindenki számára, hogy a több mint 10 ezer négyzetméteres terület üzemeltetése az önkormányzat számára eddig egy minden vitán felül álló társadalmi felelősségből eredő feladat volt, ezt rúghatja fel most a városvezetés, és pénzszerzési vágyból, működtetési garanciák nélkül adja át a területet egy többségi magántulajdonban levő nem miskolci tulajdonú cégnek.

A nyilvánosságra került, eddig a városvezetés által titkolt dokumentumokból és a közgyűlésen elhangzottakból legalábbis ez derül ki. Nem hagyhatjuk, hogy a nagy múltú piac megszűnjön, védjük meg a Búza teret, ne engedjük, hogy nem miskolciak zsebét teletömő pénzgyárrá váljon szeretett piacunk!” – mondta Soós Attila.


Mit mond a jogász?

Dr. Marczis Gábor Donát jogász szerint ha az önkormányzat ingatlanokat apportál a társaság részére, az azt jelenti, hogy az érintett ingatlanok tulajdonjogát véglegesen a társaságra ruházza. Ez alapján az önkormányzat az ingatlanokkal a továbbiakban nem rendelkezhet. Ha az önkormányzat csak kisebbségi tulajdonos, szavazatával ugyan kinyilatkoztathatja véleményét egy adott kérdés vonatkozásában, azonban döntési jogkörrel önállóan nem rendelkezik, így minden esetben az a döntés lesz érvényes, melyet a többségi tulajdonos is elfogad. Ez lényegében azt is jelentheti, hogy a részvények több mint felével rendelkező részvényes önálló döntéshozatalra jogosult, azonban ennek feltételei vannak, és sok esetben csak bírósági úton érvényesítheti az igazát, ám ez sem teljes mértékben nyújt garanciát a jogsértő döntés tekintetében, hiszen a bíróság megállapíthatja azt is, hogy a határozat olyan mértékben nem jogsértő, hogy azt hatályon kívül helyezzék.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában