Mobilitási hét

2021.09.20. 18:00

Ami a biztonságot szolgálja

Baleseti helyszínelés, KRESZ-totó, kamion és veterán autóbusz – csak néhány a számos látnivalóból és programból, mely a figyelemfelhívó rendezvényen volt.

Nagy-Hankó Krisztina

Fotó: Vajda János

„Hangoljon a biztonságra” címmel szemléltető és játékos programokkal várták az érdeklődőket a mobilitási hét részeként a belvárosban szombaton délután. Az eseményen díjakat adtak azoknak, akik a közlekedés biztonságáért kiemelkedő munkát végeztek.

Ebben volt szerepe a nemrégiben a belvárosban megrendezett, a balesetek megelőzését célzó figyelemfelhívó flashmob szervezőinek és résztvevőinek. Varga Andrea alpolgármester, Ludmányné Tóth Evelyn, az Elte Best Dance Company vezetője, Regős Ádám, a Destination Brass Band vezetője, továbbá Hopka Péter technikai munkatárs kapott elismerést. Ebben a formában először szervezték meg, de szeretnének hagyományt teremteni a rendezvénnyel – mondta Kiss Attila rendőr vezérőrnagy, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője.

A vártnál is nagyobb volt az érdeklődés, sokan voltak kíváncsiak a programokra. De nem csak a látogatók, a kiállítók is partnerei voltak a rendőr-főkapitányság kezdeményezésének. Számos szervezet állt az ügy mellé, mert fontosnak tartják a bűnmegelőzést és a balesetmentes közlekedést – tette hozzá a főkapitány. Sikerült minden korosztályt megszólítani, a család legfiatalabb tagjától a legidősebbig.

Kevesebb lenne a baleset

A rendőrség többször is megmutathatná magát ehhez hasonló programokkal – vélekedett Szegedi Csaba. Az édesapa családjával érkezett a rendezvényre, és nagyon jó kezdeményezésnek ítélte. Jobban kellene figyelnie az autósoknak a biciklisekre és a gyalogosokra, de ez fordítva is igaz, hogy a gyalogosok és kerékpárosok is több figyelmet szentelhetnének a helyes közlekedés betartására. Ha a közlekedés minden résztvevője kicsit toleránsabb lenne egymással, nem lenne ennyi baleset – mondta az édesapa. Ő maga sokat ül autóban, és azt látja, hogy mindenki nagyon siet, és nem előzékeny a másikkal. Miskolcon rengeteg az autó, a dugók lassan megközelítik a fővárosi állapotokat, a sofőrök pedig türelmetlenek, emiatt hajlamosak arra, hogy a szabályokat ne tartsák be – hangsúlyozta Csaba.

A látogatók megismerkedhettek a közúti közlekedés veszélyeivel, kipróbálhatták a kiállított új közlekedési járműveket, mint például az elektromos roller vagy kerékpár, majd azok helyes használatát is megtanulhatták. Továbbá bűncselekményt megelőző praktikákat sajátíthattak el, de megnézhettek egy baleseti helyszínelést is. A KRESZ szabályainak betartására játékos formában hívták fel a figyelmet a szervezők, a feladatok elvégzésért pedig apró ajándékokkal kedveskedtek a gyermekeknek. Mindemellett kulturális és sportprogramokkal is szórakoztatták a közönséget, zenés-táncos felvonulás, veteránautó-kiállítás, valamint önvédelmi bemutató színesítette a rendezvényt. A napot könnyűzenei koncertekkel zárták.

(A borítóképen: A szombati rendezvény a mobilitási hét része volt)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában