Miskolc

2021.08.18. 19:00

Véget ért a kígyókaland a társasházban

Megtalálták, befogták, majd átadták gazdájának az avasi társasházban bujkáló hüllőt.

Hegyi Erika

Forrás: MMÁ

Véget ért a királypiton avasi kalandja. Szombaton a Mályi Madármentő Állomás vezetője, Lehoczky Krisztián fogta be, majd másnap átadta tulajdonosának.

Az elmúlt napokban többször is írtunk arról, ahogy egy kígyó nagy riadalmat okozott az egyik avasi társasházban. Valaki lefotózta az állatot, amiről később kiderült, hogy királypiton, de aztán eltűnt. A sikeres és sokakat megnyugtató befogásról Lehoczky Krisztián mesélt az Északnak.

– Augusztus elején hívott fel bennünket a Bükki Nemzeti Park természetvédelmi őre, hogy jelzés érkezett hozzájuk a kígyóról. Az őr azt kérdezte, hogyan kell befogni az óriáskígyót, mert nekik még nem volt dolguk ilyen állattal. Akkor még arról szóltak a hírek, hogy 2-3 méteres hüllőről van szó. Természetesen segítettem, elmondtam, mi a módja a befogásnak. Azonban korábban már egy lakó is hívott, hogy kígyó van a házban, csak senki nem tudja, hogy hol. Neki azt tanácsoltam, hogy ha meglátják, tartsák szemmel, és szóljanak. Szombaton ez meg is történt. Kiderült, egy pizzafutár vette észre a kígyót, amint belépett a lépcsőházba. Húsz perc múlva már én is ott voltam, az állatot a lakók beszorították a pincesarokba. Szépen kitekertem, és kiderült, hogy egy 90 centis királypitonról van szó. Sokkal nagyobbra nem is nőnek meg, maximum 120 centiméteresre. Léteznek persze olyan óriáskígyók, amelyek egy gyereket is meg tudnak ölni, de ez a fajta csak rágcsálókkal táplálkozik. Méregfoga nincs, a harapása nem veszélyes. Pici, 1 milliméteres fogai vannak, akár a csukának, ezekkel komoly sérülést nem okoz – hangsúlyozta Lehoczky Krisztián. Azzal folytatta, hogy szombaton feltette a kígyómentésről szóló videót a közösségi oldalra, és még aznap jelentkezett egy hölgy, az állat tulajdonosa. Ő egyébként 50 méterre lakik attól a háztól, ahová a kígyó menekült.

Elmondása szerint kedvence kiszökött a rosszul lezárt tárolójából, majd a résnyire nyitott ablakon át távozott.

– A királypiton, különösen a hímek, szeretnek szökni. Rendkívül erősek, hiszen szinte az egész testük izomból áll, így könnyen felnyomják a nem túl súlyos terráriumfedelet. Amikor megtaláltuk, kissé ki volt száradva, rögtön inni adtunk neki. Az evéssel nem volt gondja, hiszen a kígyók ritkán esznek, van olyan időszak, amikor csak havonta egyszer – tette hozzá az állatmentő.

(A borítóképen: A riadalmat okozott kígyó már jó kezekben)

https://boon.hu/kozelet/helyi-kozelet/meglett-az-avasi-kigyo-gazdaja-5716400/

https://boon.hu/kozelet/helyi-kozelet/ketmeteres-kigyo-az-avason-5697530/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában