Közlekedés

2021.08.28. 20:00

Szarvasveszély az utakon!

Fokozott figyelem szükséges az autósoktól, motorosoktól.

Ujlaki Attila

20201215 Bőszénfa Vadetetés a bőszénfai szarvasfarmon. fotó: Lang Róbert LR Somogyi Hírlap

Forrás: MW

Fotó: Lang Róbert

Július végétől egészen novemberig tart a szarvasbőgés időszaka, amely fokozottabb figyelmet igényel az autósok részéről az utakon. Ez az autózás szempontjából azt jelenti, hogy gyakran megjelennek az állatok az utak mentén vagy az utakon, főképp erdős és cserjés területeken.

Minkét fél károsul

Ha baleset következik be, egyfelől az állat az esetek döntő többségében elpusztul, vagy nagyon súlyos sérüléseket szenved, másrészről pedig a gépjárművekben is jelentős anyagi kár keletkezik, és súlyosabb esetekben személyi sérülés is történik. Megyénkben az elmúlt években több személyi sérüléssel járó vadgázolás is történt, legfőképpen az erdős részek mentén.

A hivatalos eljárásrend

Az Észak-Magyarország megkeresett egy hivatásos vadászt azzal kapcsolatban, hogy mi az eljárási protokoll vadgázolás esetén.

„Először is a rendőrséget kell értesíteni, és ők szólnak a területileg illetékes vadásztársaságnak. Megvizsgálják, hogy volt-e vadütközést jelző tábla. Amennyiben volt, akkor a kár javarészt a gépjármű üzembentartóját terheli. Nyilván attól függően intézkednek, hogy a baleset során mekkora a kár, történt-e haláleset. Általában mindenki a saját kárát viseli” – mondta el lapunknak.

Vannak, akik úgy gondolják, hogy az elütött vad az ő tulajdonukat képezi, de ez nem így van.

„Minden esetben a vadászatra jogosultat illeti a vad, tehát annak elvitele a helyszínről lopásnak számít” – hangsúlyozta.

Baleset-megelőzés

A vadbalesetek megelőzésével kapcsolatban a leginkább ajánlható módszer a figyelem, a fokozott óvatosság s a csökkentett haladási sebesség, különösen akkor, ha az út mentén, néhány száz méteren belül őzeket látunk. A motorkerékpárosok védtelenebbek az autósokhoz képest, ezért a motorosoknak a vadveszélyes útszakaszokon még inkább indokolt az óvatosabb közlekedés. Időnként előfordulhat, hogy a vadvédő kerítés hiányosságai miatt az autópályákon vagy közvetlenül azok mellett vadállatokat látunk. Ilyen esetben indokolt a lassítás még akkor is, ha közvetlen veszély nem tapasztalható. Az autópályára tévedt vadállatok a kerítéstől nem tudnak a veszélyes zónából kihaladni, és így a gépjárművek közé rohanhatnak, olvasható a rendőrség oldalán. Ha egy vadat látunk átszaladni, fontos figyelni arra, hogy van-e esetleg több is, mert a tapasztalatok azt mutatják, hogy csordában vonulnak, így fokozott lassítással hangjelzés mellett előzhetjük meg a vadgázolást és az ezzel járó kellemetlenségeket.

(A borítóképen: A tapasztalatok azt mutatják, hogy csordában vonulnak)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában