összefogás

2021.08.26. 17:30

Összefog a Bodrogköz

Közös jövőjét tervezi a térség ötvenöt települése.

Bódisz Attila

Fotó: Bódisz Attila

– A trianoni határ által kettéosztott térség falvai és városai a magyar állam születésnapján, augusztus 20-án Cigándon gyűltek össze annak érdekében, hogy egységet mutassanak – fogalmazott Oláh Krisztián, a kisváros polgármestere a magyarság és az összetartozás tiszteletére állított emlékmű avatásán.

A közös múlt jó alap

Mint elmondta, a Bodrogköz már a honfoglalás idején lakott volt, az évezredes közös múlt pedig jó alap a felemelkedéshez is. Hozzátette: a trianoni békediktátum nemcsak az országot, de a Bodrogközt is megosztotta, 33 település került Szlovákiához, és 22 maradt az anyaországban. Ma mindkét térség szegények között a legszegényebbek közé tartozik – mondta. Annak érdekében szeretnének most összefogni, hogy egymást segítve induljanak el a fejlődés útján, amelynek a települések mind a 60 ezer lakója a nyertese lehet – közölte Oláh Krisztián. Kiemelte: mindennek ötlete egy néhány évvel ezelőtti kerékpártúra során vetődött fel, amikor a helyi kerékpárosklubbal körbebiciklizték az összes bodrogközi települést.

Dr. Hörcsik Richárd, Abaúj és Zemplén országgyűlési képviselője kiemelte: 28 éves képviselői ideje alatt nem volt még arra példa, hogy a térség összes települése együtt ünnepeljen. Hozzátette: a polgármesterekkel közösen kidolgoznak egy Bodrogköz-fejlesztési csomagot, amellyel kopogtatni fognak a magyar és a szlovák kormánynál is. Véleménye szerint az Európai Unió megfelelő keret ahhoz, hogy együtt eredményesen tudjanak pályázni a térség települései.

Az eseményen felavatták az összetartozás és a trianoni békediktátum emlékművét, a település szülötte, Czigándi Varga Sándor alkotását. A leleplezés előtt dr. Kovács Vilmos ezredes, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnoka mondott emlékbeszédet. Az eseményen Cigánd polgármestere a szlovákiai Királyhelmec és Bély polgármestereivel, vagyis Pataky Károllyal és Jurcsák Lászlóval testvértelepülési megállapodást írt alá. Az eseményt megelőzően a találkozó résztvevői ünnepi istentiszteleten vettek részt, amelyen Tőkés László egykori Királyhágó melléki református püspök hirdetett igét.

(A borítóképen: Jurcsák László, Oláh Krisztián és Pataky Károly testvértelepülési megállapodást is aláírt)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában