szőlőszezon

2021.08.18. 17:30

Nyáron utolérte magát a szőlő

A Dunántúlon ugyan már szüretelnek, Tokaj-Hegyalján most kezdődik még csak a szőlőérés java.

Szaniszló Bálint

Fotó: Ádám János

A legkorábbi érésű szőlőfajta, a csabagyöngye szedésével ezekben a napokban megkezdődött az idei szőlőszüret Magyarországon, a termés átlagos, a minőség kiemelkedő – mondta a Varga Pincészet Kft. társtulajdonos kereskedelmi igazgatója.

Varga Máté Péter beszámolt arról, hogy a Balatonboglári borvidékhez tartozó településen, Ordacsehiben az elmúlt évekhez képest egy héttel később kezdődhetett meg a szüret. A hibrid szőlőfajtából reduktív eljárással, érlelés nélkül készül Európa első új bora, amely várhatóan szeptember közepén kerül az üzletekbe.

Még csak az elején tartanak

Egészen más a helyzet Tokaj-Hegyalja esetében, ahol ha minden ideális, akár az ősz végéig is elnyúlik a szüret vége, hiszen az itt termesztett fajták kései érésűek. Most még jócskán az érés elején, közepén járnak a szőlők.

„Ahhoz képest, hogy milyen tavaszunk volt – hűvös és meglehetősen csapadékos –, és még a május vége és június eleje is ilyesmivel köszöntött ránk, köszönjük, megvagyunk – kezdte a tokaj-hegyaljai helyzetjelentést dr. Molnár Péter, a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke. – Mindezek után az elmúlt száz esztendő legmelegebb júniusa és júliusa köszöntött ránk, tehát a korábbi, közel háromhetes elmaradást, amit még rügyfakadás idején és a fejlődés kezdeti szakaszában mutatott a szőlő, azt nagyrészt behozta. Talán egy pici lehet még az elmaradás, de a borvidék nagy részén átlagos, átlaghoz közeli az érésmenet. Ahogy mondani szoktuk, a szőlő bezsendült, még a kései érésű furmint és hárslevelű szőlők esetében is elindult az érés folyamata. A mostanság esett csapadék ilyenkor még jól jön a bogyónövekedés folyamatában. Várjuk, hogy kedvezőek legyenek a körülmények az érés további folyamatához.”

Az elnök jelezte, hogy a termés várható mennyiségét ilyenkor még nem lehet teljesen megbízhatóan megbecsülni. „Most az látszik, hogy átlagos, átlaghoz közeli termésmennyiség várható Hegyalján. Ez természetesen magában hordozza a nagy mennyiség lehetőségét is” – tette hozzá.

Támogatás a tárcától

A hazai szőlő-bor ágazat a koronavírus-járvány negatív hatásainak rövid és középtávú kezelése érdekében a vendéglátásban és borturizmusban érdekelt pincészetek támogatásáról, valamint az állami bormarketingprogram forrásainak jelentős megemeléséről döntött a kormány.

Nagy István agrárminiszter ezzel kapcsolatosan azt mondta, hogy fontosnak tartja a pénzügyi segítség biztosítását az ágazat részére. Hangsúlyozta, a Covid-járvány nem egyenlő mértékben sújtotta a borászatokat, összességében a borkészletek elmaradnak mind a tavalyi szinttől, mind pedig a sokéves átlagtól, azonban egyes bortermelőknél így is nagyobb mennyiségben halmozódhattak fel.

Mint megtudtuk, a segítség részeként a vendéglátásba beszállító és a borturizmusban érintett bortermelők részére nyújtott támogatást 2020 után idén is igényelhetik majd az érintett pincészetek. Ehhez 1,5 milliárd forint támogatási keretet biztosítanak. Az erről szóló miniszteri rendelet szeptember elején jelenik meg, a támogatást pedig októberben kell majd kérelmezni.

Ezen túlmenően az Agrárminisztérium az ez évi szüreti felkészülés keretében európai uniós forrásból lepárlási támogatást biztosít azon termelők részére, akik a járványügyi intézkedések miatt nehezebben tudták értékesíteni boraikat.

Indul a bormarketing

Látható, hogy a koronavírus-járvány következtében tovább élesedik a világ borpiacán tapasztalható verseny, ennek megfelelően Magyarországnak is fokoznia kell az állami bormarketing-tevékenységét. Kulcsfontosságú, hogy az általános, állami bormarketingprogram részére megfelelő nagyságú, dedikált források álljanak rendelkezésre. A program célja a magyarországi borfogyasztás mennyiségének stabilizálása, az exportált palackos borok árának emelkedése és értékének növekedése – hangsúlyozta Nagy István agrárminiszter.

A 2021–2025 között évi mintegy 800 millió forintos költségvetésből megvalósuló állami bormarketingprogram a magyar bor legfőbb célpiacait célozza meg: Magyarországot, Közép-Európát (Németország és a V4-ek), Észak-Európát (Finnország, Norvégia és Svédország), valamint az EU-n kívüli angolszász országokat (Egyesült Államok, Egyesült Királyság és Kanada) – tájékoztatott az Agrárminisztérium.

(A borítóképen: A miskolci Búza téri piacon már megjelent a magyar szőlő, a hegyaljai viszont kései fajta, még érik)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában