jótékonyság

2021.08.24. 19:00

Közel tízmillió forinttal tudott segíteni a Zempléni Fesztivál

Negyven helyszín, hetven program, mintegy tizenötezer néző, csaknem tízmillió forint jótékony célra – röviden ezek a számok jellemezték az idei Zempléni Fesztivált.

Bódisz Attila

Fotó: Bódisz Attila

A régió legjelentősebb kulturális eseménye idén is jelentős érdeklődés mellett zajlott le, és csakúgy, mint eddig mindig, az idegenforgalomra is komoly hatással volt – mondta Aros János, Sárospatak polgármestere a sárospataki Rákóczi-várban megrendezett zárókoncert előtt. Kiemelte: a fesztivál ugyan térségi rendezvény, ám a központja mégis Sárospatak. Hozzátette: idén is lehetett látni, hogy nagyon sok turista érkezett Sárospatakra ezekben a napokban, de örömmel nyugtázta a sárospatakiak aktivitását is a rendezvényeken. A szervezők is nagyon eredményesnek értékelték a fesztivált, amelynek programjai kevés kivétellel telt házasak voltak.

Nagy lehetőségek

Turjányi Miklós fesztiváligazgató szerint mindez jó alapokat ad a folytatáshoz is. Kiemelte: egyedül a Tokaj Fesztiválkatlanban megrendezett programok zajlottak fél házzal, de még az is több mint ezer nézőt jelent. Ebben a régióban ekkora nézőteret nehéz teljesen megtölteni – fűzte hozzá. Megjegyezte azt is, hogy a táj szépsége, az értékes épített örökségek és a vendéglátók kedvessége mellett komoly jövő előtt áll Tokaj-Hegyalja és Zemplén az oda tervezett fejlesztések miatt. A szervezők ugyanis nagy lehetőséget látnak a Tokaj-Hegyalja Egyetemmel alakuló együttműködésben, és sokat várnak a Wáberer György kormánybiztos nevével fémjelzett fejlesztési programtól is, amely a közeljövőben várhatóan sokat lendít Zemplén turisztikai infrastruktúráján, például a régió megközelíthetőségén és a szálláskínálaton – közölte Turjányi Miklós.

Komoly jövő előtt áll Tokaj-Hegyalja és Zemplén az oda tervezett fejlesztések miatt

Turjányi Miklós

A Zempléni Fesztivál idén jótékonysági akciót hirdetett a Segíts Élni Alapítvány javára, amely egy új koraszülött-újszülött mentőautó vásárlására gyűjt. A közel 55 millió forint értékű jármű beszerzéséhez a fesztivál jegybevételének felét, de legalább ötmillió forintot ajánlott fel eredetileg. A bevételek végül kiemelkedően alakultak, és a külön adománygyűjtés is sikeres volt, ennek eredményeként a Zempléni Fesztivál kevés híján 10 millió forinttal tudta segíteni az alapítványt ebben a törekvésében.

Dr. Szűcs Ildikó, a koraszülött-mentőszolgálat szakmai vezetője, a Segíts Élni Alapítvány kuratóriumi elnöke az Északnak elmondta: évente körülbelül 6500 gyermek születik Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, tíz százalékuk valamilyen betegséggel jön a világra. Az ő biztonságos szállításukat végzi az Országos Mentőszolgálattal megkötött szerződés alapján egyébként 1993-ban létrejött alapítványuk már 2002 óta. Mindennel együtt évente körülbelül ezer gyermeket juttatnak el a miskolci újszülött-intenzív­osztályra vagy különböző kezelésekre, vizsgálatokra. Ezeken túl a dolgozók oktatásának támogatásával és eszközbeszerzéssel is segítik a mentők működését. Hozzáfűzte: óriási segítséget jelent a járműbeszerzés okán indított akciójukhoz a Zempléni Fesztivál támogatása. Jelenlegi menőautójuk ugyanis 13 éves, és csak sűrű szervizeléssel tudják üzemeltetni.

(A borítóképen: Turjányi Miklós és dr. Szűcs Ildikó az adomány átadásán)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában