Rovarok – a vérünket akarják

2021.08.03. 14:30

A meleg évszakban nem a szúnyog az egyetlen, amely csíp és problémát okozhat

A nyárral menetrendszerűen megérkeznek a kellemetlen vérszívó rovarok, és nem kímélnek senkit.

Nagy-Hankó Krisztina

Forrás: Shutterstock/illusztráció

Fotó: Shutterstock

A rovarcsípések viszketnek, fájnak, a bőrön vöröses foltok, gyulladások jelenhetnek meg.

Hasonló a csípésük

A méh- vagy darázscsípés is igen gyakori a nyári hónapokban. A viszketés, fájdalom, vörös duzzanat a csípés helye körül, illetve a csípésen túlterjedve általános tünet. A reakciót nem allergia okozza, hanem a méregben lévő más fehérjék, gyulladáskeltők, toxinok. Súlyos esetben azonban a bőrtüneteket más szervrendszerek – keringés, idegrendszer, vese, emésztőrendszer, légzőrendszer – reakciója is kíséri. Így szapora szívverés, vérnyomásesés, zavartság, eszméletvesztés, sokk alakulhat ki, akár néhány perccel a csípést követően. Ezt a tünetegyüttest anafilaxiának nevezzük, legsúlyosabb formájában akár halálos is lehet. Ezért ilyen jellegű panasz esetén azonnal mentőt kell hívni.

Akkor is érdemes orvos segítségét kérni, ha extrém méretű a duzzanat, vagy nagyon fáj a csípés – mondta dr. Szobeczki Zsolt bőrgyógyász. Továbbá akkor, ha a tünetek allergiára mutatnak – tette hozzá. Ez többnyire a méh- és a darázscsípés jellemzője, a többi rovar esetében nagyon ritka. Aki már tisztában van vele, hogy nála mennyire súlyos következménye lehet a csípésnek, az azonnali adrenalininjekció beadásával elkerülheti az eszméletvesztést. Az jó, ha mindig kéznél van az érintett időszakban. Amennyiben csak a duzzanat okoz kellemetlenséget, annak csillapítására vannak praktikák. Érdemes hűsítő készítményeket használni, esetleg hideg borogatást, és a csípést óvni a fertőződéstől, ami leginkább csak az elvakarás miatt alakulhat ki. Abban az esetben viszont antibakteriális krémet javasol a bőrgyógyász. Valamint antihisztamin-tartalmú tablettát is lehet szedni, ami felgyorsíthatja a gyógyulást – hangsúlyozta dr. Szobeczki Zsolt.

A szabadban töltött időt más apró élőlények is megkeseríthetik, mint például a pók, a hangya vagy a kullancs. Félni ugyan nem kell, de nem árt felkészülni a jelenlétükre.

A legtöbb pókcsípés nem veszélyes. Vannak halálos mérgű pókok is, ám hazánkban ez nem jellemző. Magyarország legnagyobb pókfajtája a koronás keresztespók, csípése legfeljebb annyira veszélyes, mint egy méhszúrás.

A vöröshangya csípése apró piros pötty, ami forró, égető bőrirritációval társul. Pár nap múltán a pöttyök fehér, gennyes pattanásszerű pontokká alakulnak át, melyek viszketnek, és enyhe fájdalom is felléphet.

A kullancscsípést könnyű beazonosítani, mivel általában a kullancs a sebre tapadva élősködik, körülbelül a csípéstől számított tíz napon keresztül. A kullancsok terjesztik a Lyme-kórt, melynek első tünete a kör alakú kiütés, amely legfeljebb egy hónappal a kullancscsípés után jelentkezik. A betegség jelei: láz, fáradtság, fejfájás, izom- és ízületi fájdalmak. A tünetek bármelyikével orvoshoz kell fordulni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában