karanténtúlsúly

2021.08.29. 19:00

A járvány a kilóknak sem tett jót

A nők meghíztak, a férfiak pedig még jobban elhíztak a pandémia alatt.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Számottevően, hét százalékkal emelkedett a túlsúlyosak aránya a felnőtt lakosság körében Magyarországon, a koronavírus-járvány kitörése óta. A nők átlagosan négy, a férfiak három kilogramm karanténtúlsúlyt szedtek magukra 2019 óta. Ma a felnőtt lakosság 62 százaléka túlsúlyos vagy elhízott – állapítja meg a Peak­Shop.hu reprezentatív kutatása. Ekkora változás, ilyen rövid idő alatt, önmagában is aggasztó, ám különösen nyugtalanító annak tükrében, hogy a túlsúly jelentős kockázati tényező a koronavírusos betegeknél.

A karanténtúlsúly nőket érint

Az idén júliusban készült kutatás a testtömegindexet (BMI) használta alapul, amit a 2019-es európai egészségfelmérés adataival vetettek össze. Amíg a nők között számottevően nőtt, addig a férfiak körében nem változott a túlsúlyosak és elhízottak aránya. A túlsúlyosak hányada a nők körében 33 százalék, ami 3 százalékponttal több, mint 2019-ben volt. Az elhízottak aránya 2 százalékponttal emelkedett, 25 százalékra. A férfiak között 2 százalékponttal csökkent a túlsúlyosak aránya (39 százalék), miközben az elhízottaké ugyanennyivel nőtt (28 százalék). A nők között 15 százalékkal csökkent a normál testalkatúak aránya, a férfiaknál pedig 2 százalékot. A nyilvánvaló tényezők mellett, mint a kevesebb fizikai aktivitás és a beszűkült sportolási lehetőségek, két alapvető ok húzódik a karanténtúlsúly mögött – hívta fel a figyelmet Mező Mónika étrend-kiegészítő szakértő, a kutatást végző cég vezetője. Egyrészt énképünk attól függ, ahogyan mások néznek ránk, vagyis ha nem lehet közösségbe menni, hanyatlik a motivációnk. Emiatt nehezebben vesszük rá magunkat a mozgásra, és kevésbé tartunk mértéket. Másrészt, mivel az emberi viselkedés leginkább a gyönyör kereséséről és a fájdalom kerüléséről szól, ezért a karantén alatt sokak számára az evés volt az első számú stresszcsökkentés és örömforrás.

A korral jár az elhízás

A korábbi kutatásokhoz hasonlóan az életkor egyértelmű kapcsolatot mutat az elhízással. A kor előrehaladtával mind a férfiak, mind a nők testtömegindexe egyre magasabb értéket mutat. Továbbá nő a túlsúlyosak és elhízottak aránya is az egyes korcsoportokban.

Míg a 18–39 éves korosztály 27 százaléka túlsúlyos és 15 százaléka elhízott, addig a 40–59 éveseknek már a 37 százaléka túlsúlyos és 31 százaléka elhízott. A 60 év felettiek körében már 44 százalék a túlsúlyosak aránya, az elhízottaké pedig 34 százalék. Bár a nemek között nem találtak különbséget, de ha már a korral együtt nézték, akkor jelentős eltéréseket tapasztaltak – tudatta a kutatási eredményeket a szakértő.

Egyszerre egyet

A férfiak 40 év fölött jelentősen elkezdenek hízni, mind a túlsúlyosak, mind pedig az elhízottak aránya lényegesen nagyobb a körükben, mint a nők között. Érdekes módon azonban a 18–39 évesek körében jóval több, 17 százalék az elhízott nő, mint férfi, akik aránya 13 százalék.

A szakértő szerint a karanténtúlsúly apró szokások kialakításával adható le, vagy előzhető meg eredményesen. Egyetlen apró szokás tartós megváltoztatása, mint például a csoki lecserélése cukormentes fehérjeszeletre, jobb, mint bármilyen diéta, mert könnyebb elkezdeni és betartani.

Egyszerre csak egy szokást változtassunk, csak miután ez rutinná vált, akkor változtassunk meg egy másikat. Így szinte erőfeszítés nélkül érhetünk el látványos eredményeket.

(A borítóképen: A karantén idején többet ettünk. Látszik is a kilókon...)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában