Miskolc

2021.08.24. 14:30

25 éves a Csilla von Boeselager-ház

Az ország első ápolási otthonaként 25 éve, 1996. augusztus 23-án nyitotta meg kapuit Miskolcon, a Köln utcában.

20210512 Miskolc fotó: Ádám János ÁJ Észak-Magyarország Miskolc felirat a Szent István téren.

Forrás: ÉM

Fotó: Ádám János

Az évforduló alkalmából hétfőn szentmisét tartott Kozma Imre atya, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapító elnöke, majd Kis Imre, az MMSZ észak-magyarországi régiójának vezetője és Veres Pál polgármester köszöntője után dr. Csiba Gábor visszaemlékezését hallhatták a résztvevők.

A miskolci Csilla von Boeselager-ház krónikus fekvőbeteg-ellátó egészségügyi intézmény 60 ágyon kezdte meg működését. Az előkészületek már 1994-ben megkezdődtek, a telket a miskolci polgármesteri hivatal, illetve Kobold Tamás akkori polgármester adományozta a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnak. Az építkezés elkezdéséhez szükséges kezdőtőkét, 75 ezer német márkát Csilla von Boese­lager asszony, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat társ­alapítója, örökös tiszteletbeli elnöke gyűjtötte össze Németországban. Az épület megnyitását Csilla von Boeselager már nem élhette meg, de a tiszteletére az ő nevét viseli.

2010-ben 10 ággyal bővítették a kapacitást, ezek idős, ápolásra szoruló hajléktalan emberek ellátására lettek kialakítva. Az 1996-os alapításkor az volt a cél, hogy beteg és idős embereket ellátó intézmény jöjjön létre, de akkor ez az intézményi forma egyedülállónak számított – olyannyira, hogy a működéséhez szükséges jogszabályi háttereket is ekkor hozták létre, ápolási protokollja pedig mintául szolgált később az országban létesített hasonló intézményeknek. De ennek az intézménynek a mintájára jöttek létre később kórházak keretein belül működő ápolási osztályok is.

Az ellátást tekintve az ápolási otthonban ugyanaz zajlik, ami a kórházak ápolási osztályán, azzal a különbséggel, hogy a Magyar Máltai Szeretetszolgálat intézményében a betegek egészségügyi ellátása mellett otthont nyújtanak nekik. Rendszeres foglalkozásokkal, programokkal, például ünnepségekkel, kulturális rendezvényekkel is színesítik a mindennapokat. Az intézménybe kerülők maximum egy évet tölthetnek az ápolási otthonban.

Az intézmény ma már nemcsak ápolási otthon. Itt indult el a Magyar Máltai Szeretetszolgálat miskolci népkonyhája is, amely 150 adag melegételt oszt ki naponta rászoruló embereknek. A későbbiekben az emeleten idősotthon kapott helyet, valamint itt található a szeretetszolgálat észak-magyarországi régióközpontja is. Jelenleg az épületben az ápolási és idős­otthonban összesen 95 idős embert ápolnak, gondoznak, 77 munkatárs segítségével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában