megnyitó

2021.07.09. 16:00

Újra életre kelt az encsi piac

Ünnepélyes keretek között nyitották meg a Szepsi Gazdapiacot csütörtökön.

Balogh Csilla

Fotó: Kozma István

Ez a második árusítóhely, amit átadtak egy szlovák–magyar határon átnyúló együttműködés keretében épülő öt piactér közül. Az első az Encsi Piactér volt Szepsiben. Az Encsen most avatott árukereskedelmi területet már tavaly decemberben megnyitották, hivatalos átadója a pandémia miatt csak most történhetett meg.

– A már benépesült, 21 árusítóhellyel rendelkező új piac 2900 négyzetméter területen fekszik, amelynek egyik fele infrastruktúrával felszerelt, másik fele zöldterület. Árusítani mindkét részen lehet, de vannak olyan a termelők, akik jobban szeretik a füves területet, és inkább saját asztalt hoznak, vagy autójukból kínálják portékáikat. Testvérvárosunk után Szepsi Gazdapiacnak neveztük el az új árusítóhelyet, utalva a határon átnyúló közös értékek megőrzésére és a beruházás hosszú távon megtérülő kölcsönös előnyeire – mondta Mikola Gergely, Encs polgármestere. Az átadóünnepségre a helyieket is meghívták.

Egyikük, Kiss Erika úgy látja, hogy amióta Szepsiből is átjönnek az encsi piacra, sokkal nagyobb a választék. Azóta mintha felélénkült volna itt minden. – Szeretek idejárni – mondta.

A fenntartható megoldás

– Ez a piac önökért és önöknek épült – hangsúlyozta Bánné dr. Gál Boglárka megnyitóbeszédében. A piac fenntartható alternatívát kínál, és életben tartja a hagyományos gazdasági folyamatokat – fogalmazott a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke. Kiemelte: mind függünk egymástól. A termék helyben, helyi emberek által, helyi alapanyagból és a helyieknek készül, amelyek aztán a piacra kerülnek, ahol megvásárolva azokat, újabb produktumok előállítását teszik lehetővé. Ha ez a körforgás valahol megtörik, és kiesik egy láncszem, az gazdasági értelemben minden szereplőt negatívan érint. Éppen ezért felelősek vagyunk egymásért és a magyar mezőgazdaság fenntartásáért, mert mindannyiunknak szerepe van benne, hiszen a helyi termelés hozzájárul a térség fejlődéséhez – figyelmeztetett Bánné dr. Gál Boglárka.

A piacterek az ókortól kezdve fontos szerepet töltenek be a társadalmi és a gazdasági folyamatok alakításában, szervezésében és élénkítésében. Ebből a hagyományból kiindulva az árusítóhelyek nem titkolt célja a városlakók fogyasztói attitűdváltásának elindítása, valamint a valós közösségi élményeken alapuló személyes kapcsolatok megerősítése.

Hörcsik Richárd, a térség országgyűlési képviselője a piac átadásának határokon átnyúló előnyeiről beszélt.

– Ezentúl a név is összeköt bennünket, a néven keresztül pedig a piac, amellyel mindenki jól jár: jó a termelőknek, mert el tudják adni portékájukat és bevételhez jutnak, jó a polgároknak, mert minőségi termékeket vásárolhatnak, végső soron pedig jó a városnak is.

Kovács Olivér, Szepsi város környezetvédelmi osztályának vezetője arra mutatott rá, hogy a határon átnyúló komplex programok nagyot lendíthetnek az egész térségen, hiszen sokaknak adnak munkát, és az itteni termékeket kínálhatják más piacokon is.

(A borítóképen: Mikola Gergely, Hörcsik Richárd és Bánné dr. Gál Boglárka)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában