projekt

2021.07.01. 19:00

Miskolci fejlesztések elektromos autókhoz

A miskolci Bosch globális viszonylatban is vezető szerepet tud betölteni a jövőben.

Szaniszló Bálint

Forrás: MW

Elektromos autókhoz fejlesztett hűtővízkeringtető szivattyút és motorhűtő ventilátort a miskolci Robert Bosch Energy and Body Systems Kft. konzorciumi partnereivel, a Miskolci Egyetemmel és a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft.- vel, a fejlesztéshez 1,038 milliárd forint vissza nem térítendő támogatását nyertek el.

A projekt következő generációs, a gépjárművek hűtőkörében működő keringtetőszivattyúkhoz és motorhűtő ventilátoregységekhez fejlesztett műszaki megoldásokat, hogy azok élettartama a jövőbeni elektromos vagy hibrid meghajtású járművek követelményeinek is megfeleljen. A fejlesztés eredményeként az ezekhez szükséges hosszabb élettartamot visszaigazoló tesztelés időtartama jelentősen csökkent.

A technológiai előrelépés mellett a projekt eredményeként a konzorcium tagjainál új, az elektromobilitáshoz kapcsolódó kutatás-fejlesztési kapacitások és kompetenciák is létrejöttek, valamint új eszközöket és berendezéseket is vásároltak. Ezenfelül a projekt lehetőséget teremtett arra, hogy Miskolcon új kutatási területeken dolgozhassanak a szakemberek, valamint a következő generációs termékek Miskolcon tervezett szériagyártása közvetlen mérnöki támogatással valósulhat meg, és a gyár globális viszonylatban is vezető szerepet tud betölteni a jövőben. A Robert Bosch Energy and Body Systems Kft. nemcsak a Bosch csoport, hanem a régió meghatározó járműipari vállalata is, a térség egyik fő foglalkoztatója.

(A borítóképen: Fejlesztőközponttá nőtte ki magát a miskolci Bosch)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában