foglalkoztatás

2021.07.13. 19:30

Még a munkaerőhiányon is segíthet ez a helyzet

Kis odafigyeléssel és nyitottsággal szinte bármelyik vállalatnál lenne mód megváltozott munkaképességű kollégák foglalkoztatására.

Forrás: Shutterstock/illusztráció

Fotó: Shutterstock

Bár már most is vannak jó példák, azonban még mindig nagyon sok a fejlődési és bővülési lehetőség ezen a téren. Sok területen a munkaerőhiánnyal küzdő vállalatok számára is megoldást jelenthet mindez, miközben előnyös az egyénnek, számos értéket hoz a kollegiális közösségnek, és társadalmi hatása sem elhanyagolható.

Sorsok és emberek

„Megváltozott munkaképességűnek tekinthető az a személy, akinek az egészségkárosodását vagy fogyatékosságát a rehabilitációs hatóság szakemberei szigorú szabályok alapján, komplex vizsgálat keretében, munkaerőpiaci szempontok alapján vizsgálják, és a folyamat során megállapítják, hogy az állapot hogyan befolyásolja a munkavégzési, illetve munkavállalási képességet. Azonban a szabályok mögött sorsok és emberek vannak, akik a lehetőségeikhez mérten dolgozni szeretnének. Mi igyekszünk támogatni mindezt nemcsak azzal, hogy munkát és lehetőséget biztosítunk, de azt is szeretnénk, hogy egyre több vállalat ismerje fel, kis odafigyeléssel és nyitottsággal számos területen van mód megváltozott munkaképességű kollégák bevonására a munkába” – mondta el Ignácz Béla, a naponta 15 ezer embernek munkát biztosító Prohuman ügyvezetője, aki szerint minden jel arra mutat, hogy hamarosan a Covid-járvány előtti munkaerő-hiányos helyzet lesz meghatározó Magyarországon, hiszen a járvány miatt bezáró szektorokból megjelenő tömegek visszatérnek eredeti szakmájukhoz. Ennek jeleit már most is érzékelik, számos területen már most munkaerőhiánnyal néznek szembe a vállalatok. A szakember úgy látja, sok pozícióban a megváltozott munkaképességgel dolgozó emberek aktívabb bevonása is javíthatna a helyzeten.

Már most munkaerőhiánnyal néznek szembe a vállalatok

Ignácz Béla

„A nyitottabb, befogadóbb munkahelyi légkör kialakulásához is hozzájárul, ha megváltozott munkaképességű emberek is dolgoznak a csapatban.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában