Időjárás

2021.07.20. 11:30

Hol a víz, hol pedig a jég pusztított

Aggteleken jelentős kárt okozott a növényzetben a jég, Jósvafőn homokzsákokkal védekeznek.

Bacsó István

Forrás: Olvasónk küldte

Vasárnap éjjel lakóházakat veszélyeztetett az áradó Baradla-patak Jósvafőn. A magas vízszint miatt homokzsákokkal védekeztek az Ady Endre és a Dózsa György utcában. A helyi önkormányzat saját hatáskörében kezdte meg kiépíteni az érintett ingatlanok védelmét. A munkálatokban az aggteleki, a bódvaszilasi és a kazincbarcikai hivatásos tűzoltók is segítséget nyújtottak. A védekezés során, ötezer homokzsákkal, tizennyolc ingatlan biztonságáról gondoskodtak. Kitelepítésre, kimenekítésre nem volt szükség, az eset során nem történt sérülés – tudtuk meg Dojcsák Dávidtól, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivőjétől.

Vasárnap a szomszédos Aggtelek és a szlovák határ túloldalán található Domica a délután folyamán egy kiterjedt zivatargóc epicentrumába került, és hatalmas jégeső zúdult le a területre, amely egy órán keresztül megállás nélkül zuhogott, jelentős kárt okozva a növényzetben, a termőföldeken és a kertekben. A jégesőt több órán át tartó zápor követte, amely a víznyelőkön keresztül villámárvizet okozott a Baradla barlangban, de nagy mennyiségű víz gyűlt össze a felszínen is. A barlangból távozó víz volt az, amely a késő délutáni óráktól Jósvafő településen okozott árvizet.

Rőczei Patrik, Aggtelek polgármestere elmondta, náluk nem a víz, hanem a jég okozott jelentős károkat. Megítélése szerint a mezőgazdaságban megközelítőleg akár kilencvenszázalékos is lehet a kár mértéke, ami miatt kárenyhítésért folyamodnak Riz Gábor országgyűlési képviselőn keresztül a kormányhoz, illetve a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarához, amelynek kárenyhítési alapjába az itteni gazdák is aktív befizetők. Ebből az alapból működtetik az országos jégkármérséklő rendszert is. A polgármester szerint a rendszer most is működött, mert a szlovák oldalon jelentősen nagyobb jég hullott.

– Hála istennek személyi sérülés nem történt, és a tetők is épen megúszták, kivéve néhány műanyag előtetőt. Most a palák sem törtek be, mint néhány éve. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy a házakban nem esett kár – tette hozzá.

– Ma már levonult a víz, de a homokzsákok nagy részét még kint hagytuk, mert a következő napokra még jósolnak nagy esőket. És az is előfordult már, hogy a szlovák oldalon nyitottak meg váratlanul zsilipeket, és úgy keletkezett árvíz itt” – mondta Jóna Gábor, Jósvafő polgármestere. – Vasárnap este nyolctól éjjel három óráig raktuk a zsákokat. A faluban élők példásan összefogtak, jött, aki csak tudott. Hozták a saját lapátot, van, aki a homokot is odaadta a portájáról. Nem egyszerű ilyenkor este kinyittatni a homokbányát, fuvarosokat riasztani. Jöttek a helyi vállalkozók a traktoraikkal és kocsijaikkal hordani a homokot, a zsákokat. Nálunk nem az itt lehullott eső okozott gondot, hanem az Aggtelek térségében összefolyt víz, amely a barlangokból felénk folyik tovább. Nem sokkal előbb, de az ottaniaktól kaptunk jelzéseket, hogy baj lesz. Így is „derült égből” jött az áradat. Nem sok idő volt felkészülni rá. De mindenki megmozdult. Ez volt a járvány utáni első nagy falusi rendezvényünk – tette hozzá a polgármester. Reményét fejezte ki, hogy később lesz alkalom arra is, hogy egy valódi ünnepségre gyűljenek össze az emberek.


Újjáépülnek a körömi házak

A megye tűzoltóit az elmúlt héten száznyolcvan alkalommal riasztották, tűzhöz és vízhez is. Többek között megrongálódott tetők és kidőlt fák adtak munkát a hivatásos tűzoltóknak. Mint arról korábban beszámoltunk, 5 épület vált lakhatatlanná a múlt hét csütörtökön keletkezett viharban Körömben. Akkor összesen öt ingatlan tetőszerkezetét rongálta meg az esőzés és a viharos erejű szél, ami tűzfalakat is ledöntött.

Az újjáépítés azóta már megkezdődött.

Az épületek helyreállítási munkáit már aznap elkezdték, a helyi önkormányzat cserepet, cementet, meszet és homokot biztosított a tulajdonosoknak, hogy minél hamarabb elkezdhessék a kárelhárítást, a tetők és a tűzfalak kijavítását, újjáépítését. Emellett körömi közmunkások is részt vettek a munkában, segítve a tulajdonosokat.

„A tetőket már péntekre sikerült megjavítani, a megrongálódott cserepeket kicserélték. Egész hétvégén dolgoztak az önkormányzat közmunkásai is a házak helyreállításán – hét közepére, ha az időjárás engedi –, kész leszünk mindennel” – erősítette meg Piskóthy László, a település jegyzője.

(A borítóképen: Jég és árvíz Jósvafőn és Aggteleken)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában