ezt írtuk anno 2001-ben

2021.07.25. 07:30

Gyenge a helyi vásárlóerő

Művészetkereskedelemből itt nemigen lehet megélni – a művészet árával foglalkozó interjú.

20200221 Miskolc fotó: Ádám János ÁJ Észak-Magyarország Újra nyit a MissionArt Galéria. képen: Kishonthy Zsolt művészettörténész, tulajdonos

Fotó: Ádám János

A MissionArt Galériát tíz éve alapította két művészettörténész – vezette fel a szerző, Méhes László az Észak-Magyarország 2001. július 16-i számában: a rendszerváltást követő években újjáalakuló magyar műtárgypiac mellett azóta a nemzetközi műkereskedelemben is nevet szerzett galéria társtulajdonosát, Kishonthy Zsoltot kérdezte.

„Az az első pár évben nyilvánvalóvá vált, hogy vásárlóerő tekintetében Miskolc igen gyenge, és művészetkereskedelemből itt nemigen lehet megélni. Ennek nyilván gazdasági okai is vannak, de vitathatatlan, hogy mentalitásbeliek is. Hozzá kell ehhez tenni, nem mindegy, milyen kortárs művészetről beszélünk. Számtalan olyan galéria található ma Magyarországon, amely értéktelen, akár giccsbe forduló tárgyakat árul, és azoknak folyamatosan van piacuk. Amivel viszont a MissionArt foglalkozik, a nehezebben befogadható művészettel, azt nehezebb is eladni” – ez például arra volt válasz az interjúban, hogy van-e itt egy olyan módos, értelmes és intelligens polgári réteg, amely megengedheti, hogy valódi műalkotásokkal vegye körül magát.

Az árképzésről ez jelent meg: „az egyéni ízlés maximum odáig mehet el, hogy egy adott alkotást jónak tartok-e vagy sem. Ezt kell összeegyeztetni azzal, mennyi lehet az értéke, amiről nemcsak én gondolom, hogy annyi, de el is fogadják a lehetséges vásárlók.”

(A borítóképen: Kishonthy Zsolt napjainkban)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában