Covid–19

2021.07.15. 20:00

A romló járványadatok miatt újra szigorítások

Folyamatosan nőnek a napi esetszámok több európai országban, Magyarországon ezzel szemben a járványügyi adatok jól alakulnak.

Ujlaki Attila

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Többeket aggodalommal tölt el, hogy egyre több európai országban újabb szigorításokat vezetnek be, mivel a delta-variáns berobbanni látszódik, és a delta plusz variáns is a küszöbön van. Azt csak megjósolni lehet, hogy lesz-e valamilyen pozitív hatása az amúgy is alacsony átoltottságú országokban. Magyarországon ezzel szemben az átoltottság közel 60 százalék körüli, ezzel az Európai Unióban a legjobbak között vagyunk, így egyelőre nem kell szigorításokat bevezetni.

Eddig több mint jó 187 millióan fertőződtek meg koronavírussal, közel 3,5 milliárd ember van beoltva, és több mint 4 millió áldozatot követelt eddig a járvány a világban. Ezeket az adatokat, az amerikai baltimore-i Johns Hopkins Egyetem összesítette. A fertőzés 192 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek.

Kényszerhelyzetben Szerbia

Szerbiában hétfő óta szigorúbban ellenőrzik a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások betartását az egészségügyi minisztérium illetékesei, mivel sokan felelőtlenül viselkednek – közölte Goran Stamenkovic egészségügyiminiszter-helyettes a szerbiai közszolgálati televízióban.

Hozzátette: az ellenőrök azt figyelik majd, az emberek viselnek-e maszkot, illetve hogy a vendéglátóhelyeken betartják-e a megfelelő távolságot és létszámkorlátot.

A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában a napokban 77-tel, 717 480-ra, Koszovóban héttel, 107 399-re, Észak-Macedóniában 13-mal, 155 783-ra, Montenegróban 29-cel, 100 459-re, Bosznia-Herce­govinában pedig 23-mal, 205 130-ra növekedett.

A járvány halálos áldozatainak száma – érzékelteti a helyzetet a szám – az utóbbi 24 órában Szerbiában hárommal, 7070-re növekedett. A térség többi országában nem volt halálos áldozata a kórnak az elmúlt napon, így Koszovóban 2266, Észak-Macedóniában 5487, Montenegróban 1620, Bosznia-Hercegovinában pedig 9708 maradt a halottak száma.

Segítünk Csehországnak

Andrej Babis cseh kormányfő azzal a kéréssel fordult Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszterhez, hogy Magyarország további 200 ezer adag koronavírus elleni vakcinát kölcsönözzön Csehországnak. Ezt Andrej Babis személyesen közölte újságírókkal Ljubljanában a négy visegrádi ország és Szlovénia kormányfőinek találkozója után – jelentette a CTK hírügynökség.

Magyarország eddig összesen 140 950 adag Pfizer/BioNTech-vakcinát kölcsönzött Csehországnak. A vakcinákat Szijjártó Péter adta át Prágában a cseh miniszterelnöknek. A felek megegyezése szerint Csehországnak az év végéig kell visszaadnia Magyarországnak a vakcinakölcsönt. Csehország, amely csak az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által jóváhagyott vakcinákat használja, továbbra is vakcinahiánnyal küszködik.

Ausztria, Magyarország és Szlovénia áprilisban közösen tett ígéretet arra, hogy koronavírus elleni vakcinát ad át Csehországnak, miután az nem értett egyet a 10 millió adag európai uniós vakcina szétosztásakor elért kompromisszumos megállapodással, és emiatt kevesebb vakcinát kapott Brüsszelből. Andrej Babis Ljubljanában újságíróknak azt mondta, hogy ezek az ígéretek mind teljesültek.

A cseh kormányhivatal korábbi közlése szerint Csehország az uniós szerződésben rögzített mennyiségen felül már mintegy 300 ezer adag vakcinát kapott, Magyarország mellett Szlovéniától, Ausztriától, Izraeltől, Szerbiától és Szlovákiától. A 10,7 milliós Csehországban péntekig 8,79 millió adag vakcinát adtak be a lakosoknak, mindkét adagot 3,7 millió személy kapta meg. A napi oltások száma az utóbbi időben százezer körül mozog – számolt be a portfolio.hu.

Szlovénia szigorít

Függetlenül attól, hogy milyen járványügyi besorolású egy ország, a beutazást védettségi igazoláshoz kötik Szlovéniában.

Kivételt képeznek ez alól azok a külföldi állampolgárok, akik rendelkeznek ingatlannal vagy mezőgazdasági földdel Szlovéniában, valamint a 15 évnél fiatalabbak, akik szüleik vagy nevelőik kíséretében érkeznek az országba.

A napokban nőtt a koronavírussal újonnan megfertőződöttek száma, amit a behurcolt eseteknek tulajdonítanak. Több fertőzöttet regisztráltak azon érettségiző diákok között, akik spanyolországi kirándulásokról tértek haza.

Szlovéniában az elmúlt három hétben több mint száz esetben igazolták a gyorsabban terjedő delta- és delta plusz variánst is, ami a pozitív minták 41 százalékát tette ki. A delta plusz mutációt a június 21–27. között vizsgált pozitív minták között azonosították.

Egy nap alatt 25 új fertőzöttet szűrtek ki, ezzel a járvány kezdete óta azonosított fertőzöttek száma meghaladta a 257 ezret. Volt olyan nap mostanság, hogy egyetlen beteg sem halt meg, így a halálos áldozatok száma 4746 maradt. A koronavírusos betegek közül 43-an vannak kórházban, ­tízen közülük intenzív osztályon.

A valamivel több mint kétmillió lelket számláló Szlovéniában eddig 847 611-en kaptak védőoltást, közülük 739 619-en már a második adagon is túl vannak. Ez az oltásra jogosult lakosság 40, illetve 35 százaléka.

Az oltást tartják a leghatékonyabb ellenszernek | Fotó: Shutterstock

A szomszédos Horvátországban az elmúlt 24 órában 58 új fertőzöttet azonosítottak, így a járvány kezdete óta meghaladta a 360 ezret az új koronavírussal megfertőződöttek száma. A vírus okozta betegség (Covid–19) szövődményeiben senki nem halt meg, ezzel a járvány halálos áldozatainak száma 8227 maradt. Kórházban 106 beteget ápolnak, közülük nyolcan vannak lélegeztetőgépen.

A mintegy négymilliós Horvátországban eddig 1 550 632-en kaptak védőoltást, közülük 1 263 602-en már a második adagot is.

Horvátországban a közegészségügyi hatóságok szerint csökkent az oltakozási hajlandóság, a lakosságnak mindössze valamivel több mint 37 százaléka kapta meg valamelyik vakcina legalább első dózisát. Az Európai Unióban csak Litvániában, Bulgáriában és Romániában rosszabb az átoltottság aránya.

Szlovéniához hasonlóan Horvátországban is gyorsan terjed a vírus delta-variánsa, a horvát közegészségügyi intézet (HZJZ) adatai szerint a pozitív minták ötven százalékát ez teszi ki – írja a hvg.hu

Kötelező lesz az oltás

Franciaországban kötelezővé teszik a koronavírus elleni védőoltást az egészségügyi dolgozók számára – jelentette be hétfőn Emmanuel Macron elnök. Az államfő közölte azt is, hogy a fertőzöttek számának növekedése miatt a jövőben oltási igazolvány vagy negatív vírusteszt felmutatását követelik meg azoktól is, akik étterembe vagy szórakozni akarnak menni, illetve vonatra vagy repülőre akarnak szállni.

Macron elnök kijelentette, hogy bár az oltásokat nem teszik kötelezővé a lakosság számára, mégis mindenkit arra bátorít, kérje a vakcinát.

„A francia nép immunizálása a célunk, ez az egyetlen útja annak, hogy ismét rendes életünk lehessen” – húzta alá Macron televíziós beszédében. „Az idővel futunk versenyt” – tette hozzá a koronavírus jóval fertőzőbb delta-variánsára utalva.

A francia egészségügyi miniszter időközben bejelentette, hogy szeptember 15-től nem engedik dolgozni azokat az egészségügyiseket, akiket nem oltottak be. Hozzátette, hogy az érintettek fizetést sem fognak kapni.

Franciaországban a felnőtt lakosság 53,1 százaléka kapta már meg az oltások valamelyikének első adagját, míg a teljes védettséghez szükséges dózisokat 40,6 százalék.

Ukrajnában kissé lassult a koronavírus-járvány terjedése. Kevesebb, mint háromszáz új beteget jegyeztek fel, és mindössze öten hunytak el. A hivatalosan közölt adatok alapján az elmúlt napban 290 új esettel 2 241 043-ra nőtt az azonosított fertőzöttek száma. A növekmény 217-tel kevesebb a megelőző napiénál. Noha az elmúlt három napban fokozatosan egyre kevesebb új fertőzöttet regisztráltak, a mostani jelentős csökkenés oka lehet az is, hogy hétvégenként általában kevesebben fordulnak orvoshoz és kevesebb tesztet végeznek. A halálos áldozatok száma is viszont mindössze öt volt, míg a megelőző napon húszan hunytak el. A járvány tavaly márciusi kitörése óta velük együtt 52 597-en haltak bele a betegségbe.

Eddig 2 177 293-an gyógyultak meg, közülük az elmúlt napban csaknem négyszázan, az aktív betegek száma így tovább csökkent 89-cel, 11 153-ra. Kórházba 374 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteg került, csaknem ugyanannyi, mint a megelőző napon, amikor számuk 364 volt. A legtöbb új beteget, 91-et megint az ország legfertőzöttebb területének számító fővárosban, Kijevben jegyeztek fel.

Tömegesen oltanak

Szombaton például első alkalommal kaphattak a tömeges oltáson részt vevők Pfizer-vakcinát Ukrajnában, azon belül is az ország északi részében lévő Csernyihivben – adta hírül a Face­bookon Vladiszlav Kuhar, a megyeszékhelyű város egyik kórházának vezetője. Eddig az országban működő tömeges oltóközpontokban kizárólag a kínai gyártású CoronaVac elnevezésű vakcinát vehették fel azok, akik előzetesen feliratkoztak az internetes várólistára.

Vladiszlav Kuhar szavai szerint a város több oltópontján is választhatták a Pfizer-vakcinát, amelyet több mint 1100-an vettek fel szombaton, míg a CoronaVacot mintegy 400-an. Megjegyezte, ez azt mutatja, hogy a város lakói jobban bíznak a Pfizer oltóanyagában.

Ihor Kuzin Ukrajna országos tiszti főorvosa az Ukrajna 24 televíziónak nyilatkozva nem tudta megmondani, hogy Ukrajna mikor juthat hozzá a Johnson & Johnson vállalat koronavírus elleni vakcinájához, amelyből egy dózis is elegendő a védettséghez. A vállalat oltóanyagát már egy jó hete bejegyezte az ukrán egészségügyi minisztérium az Ukrajnában sürgősségi orvosi felhasználásra alkalmazható oltóanyagok közé. Ihor Kuzin kifejtette, hogy az ukrán kormány tárgyalásokat folytat a vakcina beszerzéséről, de a Johnson & Johnson egyelőre kevés mennyiséget gyárt a vakcinájából.

(A borítóképen: A járványügyi szakemberek már a delta-variáns elleni küzdelemre készülnek)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában