képzés

2021.06.14. 13:00

Szerencsen visszatértek az édes hagyományokhoz

A Szerencsi SZC Műszaki és Szolgáltatási Technikum és Szakképző Iskolában újra elindult az édességkészítő képzés.

Novák Krisztina

Forrás: Szerencsi Szakképzési Centrum

A városban korábban nagy hagyománya volt az édesipari képzésnek, és három helyi édesipari cég összefogásának köszönhetően az oktatás újra elindulhatott. Az édességkészítő képzéshez alapfokú iskolai végzettség és egészségügyi alkalmasság szükséges, a képzési idő pedig három év.

Dobbantó program

A Szerencsi Szakképzési Centrumban megtudtuk, hogy a beiskolázás tapasztalatai alapján nagy az érdeklődés a szakma iránt, minden évben be tudják tölteni a férőhelyeket. A tanulók ráadásul nagyon élvezik a gyakorlati oktatást, ahol megtanulják az alapvető sütési eszközök használatát, a receptszámítást és annak alkalmazását, valamint jelentősen és látványosan fejlődik a kézügyességük.

A végzett szakmunkás élelmiszer-előállító – nem feltétlenül édességkészítő – üzemben is elhelyezkedhet, és olyan területen dolgozhat, amelyre szükség van, és lesz is a jövőben. Mivel a szakma igen sokrétű, a kezdeti alapgyakorlat megszerzése után, kellő szorgalommal és kitartással, a diákoknak lehetőségük nyílik arra, hogy továbbképezhessék magukat olyan területen, amely a legközelebb áll hozzájuk.

Munkájuk során kezdetben az alapfeladatok ellátásával bízzák meg őket, mint például az alapanyagok kimérése receptúra alapján, termékválogatás és csomagolás. Amennyiben ügyesen és jól dolgoznak, rövid időn belül szakmai előléptetésben részesülhetnek gépkezelőként, csoportvezetőként vagy akár művezetőként.

Könnyebb más szakmát szerezni

Az élelmiszer-előállító üzemben dolgozók számára számos előrelépési lehetőség van. Bármely más élelmiszeriparral kapcsolatos szakma – pék vagy szakács – megszerzése jelentősen könnyebbé válik, mivel a szakmai alapképzés során számos ismeretet már elsajátítottak. Továbbképezhetik magukat ezen a területen is, és érettségi után technikusi vagy főiskolai minősítést is szerezhetnek.

Tavaly szeptemberben indult a Dobbantó program és a Műhelyiskolai képzés, amelyek rugalmas tanulási utat biztosítva teszik lehetővé az általános iskolát el nem végzőknek az alapfokú végzettség és egy részszakma megszerzését.

A Dobbantó program keretében a szakképző iskola előkészítő évfolyamán alapkompetencia-fejlesztés folyik, amelynek célja, hogy az alapfokú végzettséggel nem rendelkező, 16. életévüket már betöltött fiatalokat felkészítse a szakma tanulására. A programban mentor tanár közreműködésével minden tanuló egyéni, a saját képességeinek és terveinek megfelelő fejlesztést kap.

Ezt követően lehet továbblépni a Műhelyiskolai képzésbe, ahol 6–24 hónap alatt részszakmát tanulhatnak a diákok. Műhelyiskolai tanulmányokat az folytathat, aki alapfokú végzettséggel nem rendelkezik, de a szakképző iskola Dobbantó programját elvégezte, vagy alapfokú végzettséggel rendelkezik és a tizenhatodik életévét betöltötte. Itt kizárólag részszakma megszerzésére irányuló felkészítés folyik, amelyet tanműhelyben vagy munkahelyi körülmények között, nappali rendszerben, egy–öt fős csoportokban végezhetnek el a fiatalok. A szakmai ismeretek elsajátítása után államilag elismert alapfokú végzettséget és szakképesítést tanúsító bizonyítványt szerezhetnek, ami legalább egy munkakör betöltésére képesít.

(A borítóképen: Gyakorlati oktatáson az édességkészítők)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában